Корак наде

Анита Јанковић-Речевић

Куповином роботских машина и увођењем ове услуге здравствени систем Српске одмакао је далеко у модернизацији, која и јесте циљ Републике, с обзиром на бројна улагања посљедњих година

Свака улагања имају велики значај, али новац који буде уложен за стварање бољих и савременијих услова лијечења најбоље је утрошен новац, с обзиром на бенефите и вишеструку корист коју такви потези доносе.

Најбољи примјер је куповина робота за рехабилитацију особа са потешкоћама у кретању, захваљујући којем је за око годину дана у Српској рехабилитовано више од 140 пацијента, тачније око 60 малишана и 80 одраслих особа. Ти мали и велики пацијенти, осим што су добили прилику да вјежбају покрете уз помоћ савременог робота, којег одмила зову “чика Гвозден”, сада имају и наду у бољу будућност и сигурнији корак.

Захваљујући систему за роботски потпомогнуту рехабилитацију, који је купљен новцем сакупљеним у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”, која је одржана крајем 2018. године под покровитељством предсједника Републике Српске, дјеца и млади са сметњама у развоју више не морају одлазити у иностранство и издвајати по неколико хиљада евра по третману. Куповина четири савремена уређаја за роботски потпомогнуту рехабилитацију пацијената у Српској, посебно оних најмлађих, био је потез који треба поздравити, јер се кренуло ка системском рјешавању проблема који је многим породицама реметио сан.

Корак више ка рјешавању тог проблема учињен је почетком јуна ове године, када је Фонд здравственог осигурања РС започео финансирање те услуге коју пацијентима пружа Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуци. Финансирајући роботску асистирану рехабилитацију дјеце и младих са сметњама у развоју, Српска се сврстала у ријетке земље у региону чије обавезно здравствено осигурање покрива ту услугу.

Куповином роботских машина и увођењем ове услуге здравствени систем Српске одмакао је далеко у модернизацији, која и јесте циљ Републике, с обзиром на бројна улагања посљедњих година. Милиони марака су инвестирани у градњу нових болница, адаптацију домова здравља, набавку савремених машина, специјализацију љекара у земљама региона и свијета, увођење нових процедура лијечења и савремених терапија.

Проналажење трајних рјешења обавеза је институција Српске и у годинама које долазе. Нажалост и даље је много хроничних проблема у здравству за које мора бити пронађено рјешење. Неопходно је да улагања буду настављена и у будућности, нарочито јер савремено доба са собом доноси неке ново болести за које раније нисмо ни знали а које су, нажалост, сада често смртоносне.

Сачувати здравље становништва мора бити приоритет. Утицај људских ресурса на привредни раст и развој једне земље у савременим условима живота постаје пресудан па је тако здравље људи одлучујући фактор економског развоја. Без улагања у здравствени систем, који је жила куцавица сваке земље, не можемо рачунати на просперитет. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана