Корак наде

Жељка Домазет

Након више од двије деценије први човјек Бошњака Бакир Изетбеговић посјетио је први пут мјесто страдања Срба на Казанима изнад Сарајева.

На том стратишту до којег се и данас може доћи једино пјешке, Изетбеговић је положио цвијеће и казао да је требало да дође и раније. Поручио је и да до тог мјеста треба да буде изграђен пут и постављена спомен-плоча која ће генерације које долазе опомињати да се никада, нигдје и никоме не понови слична судбина.

Вели Изетбеговић да је посјета овом мјесту страдања његов лични чин и да се на њега одлучио управо у вријеме рамазанског поста, када се, по муслиманском обичају, чисти душа од свих овоземаљских гријехова.

Свако иоле частан ће у сваком случају поздравити овакав чин, како због одавања почасти невиним жртвама, тако и због чињенице да су Изетбеговић и највиши званичници из странке коју води, и поред бројних негодовања њихових сународника, отишли на Казане.

Оно што је најважније у цијелој причи јесте чињеница да је Изетбеговић поручио да његов долазак на ово мјесто не значи да је он испунио своју обавезу, већ да све жртве треба пронаћи и достојно сахранити, а све кривца казнити.

Можда зато овај Изетбеговићев потез буде један корак ка бољој будућности ових простора. Корак ка помирењу и суживоту, али и корак ка томе да коначно расвијетлимо неке ствари из прошлости. Ова посјета даје наду да ће монструозни злочини на Казанима коначно бити расвијетљени.

Јер сарајевски Срби у протеклом рату јесу убијани и бацани у јаме на Казанима. Јер њихова тијела до дана данашњег нису пронађена, па немају ни гроба нити су достојно сахрањени. Јер кривци за њихову стравичну смрт никада нису кажњени.

А њихова тијела, као и свих несталих у БиХ, треба пронаћи, да би, ако ништа друго, макар њихове породице имале колико-толико мира. И да би, коначно, дочекале правду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана