Копија до копије

Данијела Бајић
Копија до копије

Од када су се људи досјетили да продају ствари за новац, постоје и преваранти, а новија времена само су донијела нове варијације старе добре кованице. У техно свијету који нас одавно окружује инспирације за трговинске преваре заиста не мањка.

Заправо је само небо граница - од бесплатног преузимања шифре за "Нетфликс" па све до враћања километраже на аутомобилима прије продаје. Одавно нам није страно ни сипање воде у кригле пива, а "тапкароши" су преко Српска опена ушли и на тржиште Републике Српске.

Творци "фејк" робе, у народу познате под називом "лажњаци", измислили су праву малу науку од прављења артикала који неодољиво подсјећају на оне свјетски познатих брендова.

Тако се у супермаркетима широм региона могу наћи албуми Селин Дион или "Металике" за само неколико евра, што је цјеновно далеко од реалности, јер официјелне странице ових звијезда причају неку другу причу. А рекао би човјек да нема шансе да у руци држи пиратско издање, јер је практично све на мјесту - од уписаних текстова пјесама и фонта, до фотографија и дизајна. Трик обично буде у лошем квалитету звука, што се открије поприлично касно.

Слично је и са обућом и одјећом, тако да ни одредница "ПРОИЗВЕДЕНО У КИНИ" не може да баци сумњу, јер су велике компаније, као што је "Адидас", премјестиле своје главне погоне у азијске земље да би уштедјеле новац. Како онда препознати "фејк" робу?

Стручњаци имају пар трикова и савјетују провјеру неких основних, али и неких поприлично бизарних ствари. Кажу да прије куповине помиришемо робу, јер оригинална обућа мирише љепше, због скупљих материјала који се користе у изради.

Јефтинији материјали имају чудан, чак и неугодан мирис. Исто тако савјетују куповину на официјелним страницама, провјеру серијских бројева, на етикети не смије бити грешака у куцању, а било би добро да провјерити изглед пертли и саме тканине. Превише посла за једну обичну куповину, рећи ће многи.

Вјероватно су и инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ слушали струку, бар ако је судити по подацима заплијењене лажне робе. Само ове године одузели су више од 4.600 комада фалсификата свјетски познатих брендова.

И све то је могло да се нађе у продаји, а да за лажне "келвин клајн" и "томи хилфигер" артикле грађани плате исту цијену као да купују оригинал. Да бисмо избјегли овакву и сличне непријатности, изгледа да нам не преостаје ништа друго него да добро оњушимо сваки производ који мислимо да пазаримо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана