Координациона катастрофа

Свјетлана Шурлан

Бројне агенције и друге институције на нивоу БиХ одавно су "зреле" за брисање са платног списка буyета. Своје мјесто на тој листи пронашло је и Координационо тијело БиХ за заштиту и спасавање - ако се послије мајских поплава и "ажурности" коју су показали уопште тако и може звати.

Извјештај о (не)раду овог тијела показао је њихово право лице у вријеме када се земља борила са подивљалим ријекама да би се што више заштитило становништво од катастрофе и све оно за шта су годинама радили и одвајали "од уста".

А шта је у тим данима радило Координационо тијело? Спавало. Није их било нигдје - ни у салама на састанцима, ни на терену међу народом. Заметнуо им се сваки траг, све док нису прошли најгори мајски дани које ће се годинама памтити и препричавати, а земља обнављати и опорављати.   

Да нису ништа радили и да су неспремно дочекали ове поплаве, можда и не треба толико да чуди ако се врати филм уназад и види њихов прошлогодишњи "ангажман" када се земља борила са пожарима.

Једино чиме могу да се "похвале" у свом раду су сједнице које су неријетко завршавале успјешно, а један од разлога нефункционалности је свакако и константни покушај "једне" стране да одређује ставове "друге" стране.

Као и у већини институција БиХ које су нефункционалне, главни камен спотицања је неслагање око тога да ли је нешто у њиховој надлежности или не.

Док из Српске константно поручују да не могу баш све да раде органи на нивоу БиХ, у Федерацији се упорно оглушују о то и тјерају по своме.

Из ситуације у ситуацију се покушава радити оно што не би требало, а примјер за то су управо и сједнице овог Координационог тијела, које је усљед природних катастрофа покушавало да се бави питањем НАТО вјежби у БиХ.

Поред Предсједништва, Министарства иностраних послова, Савјета министара, Парламента БиХ и других који би можда и могли да се баве овим питањем, ово Координационо тијело је нашло за сходно да га стави на дневни ред.

Док год се у институцијама БиХ не буде знало ко шта ради, ко одлучује, а ко спроводи одлуке, неће бити напретка, а камоли ефикасних институција које раде у интересу народа.

Све у свему, ово тијело би послије мајских поплава могло да буде и преименовано у Координационо тијело за штету и бијег, ако уопште и опстане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана