Контрола на границама

Свјетлана Шурлан

Због страха од тероризма европске институције интензивно раде на креирању нових прописа како би се бориле против овог зла.

Усљед ишчекивања нових мјера за спровођење контрола на спољним границама ЕУ, БиХ се опет, по ко зна који пут, нашла као примјер за неуређено друштво.

Иако је донесен закон којим се кажњавају они који одлазе на страна ратишта и они који их врбују, институције БиХ по свему судећи нису много урадиле како би спријечиле радикалне исламисте да дјелују на овим просторима.

То је констатовала и ЕУ и дала се на креирање прописа којима ће пооштрити контроле на граници са БиХ, јер како су поручили из Брисела, управо су БиХ, Косово и Санџак подручја на којима постоји опасност од тероризма и све веће радикализације.

Основни разлог за овакво мишљење је тај што је велики број особа из ових крајева отишао на страна ратишта, првенствено у Сирију и Ирак, од којих су многи и страдали тамо, али се одређен број њих и вратио на Балкан.

Управо је повратак ратника и њихово даље дјеловање у фокусу интересовања безбједносних служби.

Иако у граничним полицијама БиХ и Хрватске тврде да још не спроводе појачане контроле, до тога ће сасвим сигурно доћи у блиској будућности.

Комитет за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Европског парламента бавио се јуче овим питањем, односно уласком/изласком држављана трећих земаља у ЕУ и стварањем Европског система граничара за контролу спољне границе Уније.

Колико озбиљно приступају проблему тероризма показује да више тијела ЕУ истовремено ради на прописима за ову област, а крајем седмице ће се тероризмом и контролом граница бавити и Савјет ЕУ.

Једино у БиХ сматрају да је довољно што је донесен закон да се кажњавају они који одлазе на страна ратишта.

Домаћим званичницима је већ одавно постало јасно да се БиХ у свијету спомиње највише по негативним показатељима, по дну разноразних љествица... Очигледно да немају намјеру да то мијењају, иако су због тога изабрани од народа. Сматрају да је ту Унија, да она треба све да одради. А нама како буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана