Контрола контролора

Ма­ри­на Чигоја

Пореска управа РС ове године први пут је објавила списак највећих дужника, чији дуг је достигао невјероватних 745 милиона КМ! У Пореској управи тврде да је ово један од начина да повећају транспарентност, али чињеница је да је нетранспарентност у раду пореских службеника добрим дијелом допринијела катастрофалним резултатима и дуговањима.

Управо та нетранспарентност, као и укупан рад пореских инспектора у протеклим годинама, често су критиковани од синдикалаца и привредника.

Међутим, до сада смо ријетко, а можда чак и никако имали прилике да видимо отворену критику рада инспектора ПУРС-а од представника власти у РС.

Управо је то, на изненађење многих, урадио министар финансија РС Зоран Тегелтија који је у Народној скупштини РС рекао да у Пореској управи Српске "има превише људи који ништа не раде" и који ту институцију, у ствари, злоупотребљавају.

Истина, Тегелтија није рекао ништа ново, али ову његову изјаву треба схватити и у свјетлу могуће нове акције да се коначно неко позабави и контролним институцијама.

Ако је већ опредјељење ове Владе да се "прочешљају" све институције у РС, онда би то свакако са посебном пажњом требало да се уради и у институцијама као што су Пореска управа или Инспекторат РС.

Да ли инспектори сами бирају кога ће контролисати, како се те контроле обављају, да ли и колико кошта контрола у којој инспектори неће наћи ниједну замјерку на рад одређеног субјекта, колико је таквих случајева било... Све се то мора испитати и уколико се утврди да је таквих случајева било, а не сумњамо да јесте, најоштрије казнити све који су у томе учествовали. Само тако се може коначно стати на крај бесмисленом увећању дугова који се, неријетко због пропасти предузећа, односно стечаја, отписују. Само по основу дуга од предузећа која су тренутно у стечају РС би у овом тренутку могла да изгуби 300 милиона КМ.

Поставља се питање да ли су порезници у претходним годинама радили све што је било потребно да тај дуг буде наплаћен прије него што предузеће оде у стечај.

До јавности је дошао случај из Бијељине, када су два инспектора од инвалида узела 15.000 КМ за "њих и за њиховог шефа", а чињеница је да је велики број оваквих случајева остао сакривен. Одлучност морају да покажу и надлежна министарства, али и руководство ПУРС-а које мора да се позабави проблемима у својим редовима и да на тако одговорна мјеста доведе некорумпиране људи који знају и који се не плаше да раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана