Контрола граница

Анита Јанковић-Речевић

Пријетња тероризмом и све већа радикализација утјерале су страх у кости грађанима у готово цијелом свијету, а највећа напетост осјети се у Европским земљама, чије су метрополе у посљедње двије године у више наврата биле мете злогласних терориста.

Ратници са дугачким брадама постали су ноћна мора становништва на најстаријем континенту, а страх од могућег повратка исламистичких бораца са сиријског ратишта који су држављани земаља ЕУ натјерала је Европу да стави прст на чело и замисли се над судбином својих грађана. 

Неконтролисане и слабе државне границе у овом случају потенцијални су убица Европе, због чега су се челници Европског парламента одлучили да пооштре контроле на спољним границама  Уније.

Од петка свако ко покуша ући у зону шенгена биће изложен системској контроли кроз двије базе података. Сваки путник, био грађанин ЕУ или тзв. трећих земаља биће "скениран" кроз  националне Информацијске системе земља и Интерполову базу података.

Нажалост, те строже мјере већ првог дана проузроковале су гужве, а нервозни путници сатима су чекали на прелазима и самим тим постали колатералана штета мјера које су осмишљене да их заштите. Грађани БиХ засигурно ће се наћи под лупом, с обзиром на то да у европским круговима круже приче, за које постоје и чињенице, да је БиХ легло терориста. Управо због тога може се очекивати да ће власници пасоша са заставом БиХ засигурно бити стриже контролисани. 

Осим тога, додатни проблем и љагу на домаће становништво бацају и институције БиХ које су нажалост, мало или боље речено нимало урадиле да би искоријениле то зло 21. вијека и ухватиле се у коштац са овим проблемом.

Послије терористичких напада у Лондону, Паризу, Ници, Берлину… појачане контроле на границама могле су се и очекивати. Било је само питање дана када ће Европска унија, која је свјесна опасности, ту одлуку и донијети.

На крају крајева, боље је сате и сате провести у контролисању на границама, него допустити терористима да неопажено уђу у неку од земаља и спроведу свој циљ за који су и обучавани. Јасно је да ће, због њих, трпјети и недужни путници, али, у овом случају оправдана је она стара изрека - боље спријечити, него лијечити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана