Контејнери историје

Дарко Момић

У Сребреници је почела испорука стамбених контејнера за привремени смјештај 13 интерно расељених породица на подручју ове општине. Контејнери за становање додјељују се породицама из сребреничких села чије су куће у рату уништене и још нису обновљене.

Ова јучерашња вијест на најбољи начин показује колико је политичком Сарајеву и онима који послије прошлонедјељне хашке пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу шире мржњу против Срба и Српске у ствари стало до Сребренице и Сребреничана. Да им је и мало, а камоли искрено стало, био би их стид до неба због сазнања да послије милијарду марака донаторских средстава која су се слила у Сребреницу тамо има кућа које још нису обновљене. Али немојте се надати да ће да се застиде, јер њих не занима ни ко живи, ни како се живи у Сребреници. Њима Сребреница треба само као подметач за бљување мржње према “геноцидној творевини” или како рече грађански фирер Реуф Бајровић “копилету геноцида”. Фуј!

Да исте те мрзитеље опште праксе и пљуваче по службеној дужности питате ко је крив зато што 24 године послије рата људи у Сребреници живе у контејнерима добили би одговор - Радован Караџић и Република Српска.

Да им подастрете доказе о томе да су стотине милиона марака донаторских средстава за Сребреницу преко рачуна федералних институција или невладиних организација са централама у Сарајеву завршиле ко зна гдје и упитате их ко је за то крив, добили бисте одговор - Срби.

Да их упитате да понуде рјешење и кажу како ће Сребреници и Сребреничанима бити боље добили бисте одговор да треба - укинути Републику Српску.

И узалудно је трошити вријеме и енергију и надати се да ће Реуф и њему слични “Суљагићи” промијенити плочу и да ће престати да виде зло у Републици Српској, јер неће никад. С тим се напросто треба помирити, али ни по коју цијену не треба дозволити да постанемо као они и пљувати цијели један народ.

Напротив, треба стално бити у увјерењу да је ријеч о болесним појединцима чијем начину размишљања је мјесто у контејнеру историје. Ако не због свега набројаног, онда због тога што би и у наставку вијести са почетка овог текста која каже да је “пројекат иницирао начелник општине Сребреница Младен Грујичић и реализује га уз финансијску подршку Владе Републике Српске од 117.000 КМ”, они видјели геноцид.

+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана