Конгрес СДА или САД

Дарко Момић

“Дејтонски споразум који је направљен да би се зауставило насиље, и то је и постигао, сада држи Босну заробљеном. Она не може кренути напријед, не може се реформисати, а све то повећава Додикову могућност да спречава Босну у приступању евроатлантској заједници. То изазива високу забринутост, а проблем је што се око Додика подиже толико прашине, јер нема много снага које би му се супротставиле.”

Наравно да сте помислили да је ово дио говора са Конгреса Странке демократске акције или скраћено СДА одржаног прије два дана у Сарајеву. Али само допола сте у праву, јер је тачно да је ријеч о говору са Конгреса, само не СДА, него о говору пред Конгресом Сједињених Америчких Држава или скраћено САД, гдје је крајем маја ове године одржана дебата на којој се говорило о утицају Русије на западни Балкан и поступцима предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Ријеч је само о дијелу говора једног од учесника дебате, али и сви остали говори и учесници су били апсолутно у истом тону и на истом фону. Зато само наивне и неупућене изненађује Програмска декларација СДА, у којој се позива на формирање “републике БиХ”, комадање Републике Српске или њено претварање у једну или више регија БиХ и одбрану “генерала који су бранили БиХ”.

Бакир & компанија из Српске су добили јединствен одговор да декларацију могу да окаче мачку о реп и то је у суштини потпуно и безусловно тачно, али у праву је и лидер Уједињене Српске и предсједник Српског клуба у Парламенту БиХ Ненад Стевандић, који је обазриво рекао да “треба утврдити да ли је у питању аутистична политика СДА и њихова загриженост у перцепцији БиХ која је у власништву Бошњака или ту има и неких других зачина и скривених видова подршке”.

“Реакција земаља Квинте, Савјета за спровођење мира (ПИК), ЕУ, САД и осталих земаља ће нам бити врло важна. У односу на то шта чујемо и ми ћемо се сходно томе понашати”, рекао је Стевандић. И он је наравно најоштрије осудио декларацију СДА, али је указивањем на могућност постојања “скривених видова подршке” указао и на то да много озбиљнији проблем за Републику Српску од спорне декларације СДА представља цитирани говор са почетка овог текста и чињеница да све што у посљедње вријеме ради СДА иде руку под руку са (не)званичним ставовима САД.

Нажалост, код нас се неблагонаклоност најјаче свјетске силе или њена политичка подршка другој страни не схвата као озбиљан проблем. Да се схвата, ваљда би се неко потрудио да се пред Конгресом САД чује и неки глас из Републике Српске. Пред Конгресом САД, не СДА, иако нема неке разлике. Једно слово тамо-овамо!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана