Концесије

Марина Чигоја
Концесије

Да у многим институцијама БиХ ради ко шта хоће и путује гдје хоће и све то о трошку грађана ове земље одавно је испричана прича.

Да постоје многи који за свој нерад имају "масна" примања такође је познато. Ипак, рекордер по неефикасности и најбољи примјер институције у којој се (не)рад и те како исплати вјероватно је Комисија за концесије БиХ која већ годинама не ради ништа осим што троши буџетски новац.

Кренимо редом.

Комисија за концесије БиХ формирана је крајем 2002. године, а од тада није урадила ништа иоле вриједно помена. Ипак, то им ни најмање није сметало да из буџета потроше милионе марака и то углавном на плате и накнаде, путовања, закуп простора, телефонирање...

По устаљеној пракси, Комисија за концесије БиХ ни прошле године није издала ниједну концесију, али је и поред тога само на плате и накнаде 13 запослених потрошила 663.181 КМ.

Занимљиво је и да је петорици чланова Комисије, међу којима су предсједавајући и замјеник предсједавајућег, али да то никога од надлежних у БиХ није забринуло нити им је пало на памет да ствари у овој институцији можда и не функционишу. Или некоме овакво стање једноставно одговара, па све на што ревизори указују игноришу?!

Само изнајмљивање луксузних просторија у којима је Комисија у Бањалуци смјештена кошта 108.000 марака.

Ревизори су Комисији замјерили и огромна издвајања за телефонске рачуне, за које је у прошлој години потрошено скоро 20.000 марака.

Од 13 запослених у Комисији право на коришћење мобилних телефона има чак њих десет, одобрени лимити потрошње крећу се од 50 КМ за возача и секретара до 350 КМ колико може да потроши предсједавајући Комисије. Да ли је нормално да неко ко не ради ништа мјесечно само на телефон потроши скоро пола просјечне плате у БиХ?

Све док постоје овакве институције, за чији (не)рад се издвајају огромна средства, и све док нико у БиХ не чини ништа да то промијени не треба да се чудимо што нам је стање у држави такво какво јесте.

Комисија за концесије БиХ само је један, можда најбољи примјер непотребних институција, које троше огромна буџетска средства, а за које је мало грађана ове земље уопште и чуло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана