Концесије

Марина Чигоја

Реализација концесионих уговора у Републици Српској и даље је на веома ниском нивоу, па зато и не чуди информација да је Влада Српске донијела одлуке о раскиду девет уговора о концесијама за градњу малих хидроелектрана.

Овакав потез сигурно има оправдање ако се зна да је велика већина уговора који су потписани још 2005. или 2006. године и даље на чекању и да се од тада ништа није урадило на њиховој реализацији.

Иако се о проблемима у области концесија дуго говори, неких конкретнијих акција како би се они ријешили до сада није било.

Постојала су нека, донекле објективна оправдања као што је економска криза и чињеница да су концесионари, који су махом рачунали на кредите како би уопште почели реализацију ових пројеката, послије избијања кризе остали без подршке банака.

У те "донекле објективне" разлоге могу се убројати и  прегломазне процедуре које су неријетко отежавале реализацију уговора, као и несарадња појединих општина у Српској.

Међутим, чињеница је да је оних који нису објективне природе било много више.

Тако је Комисија за концесије РС у својим ранијим извјештајима утврдила да одређен број концесионара крши преузете обавезе, те да су неки од њих већ дуже вријеме неликвидни. Комисија је утврдила и незаконитости које су концесионари чинили, а које се односе на пренос уговора о концесији и промјену власника или власничке структуре унутар концесионог предузећа.

Такође, и наплата концесионе накнаде протеклих година је била на изузетно ниском нивоу, због чега је Влада затражила од контролних органа да пооштре контроле.

Заиста је крајње вријеме да се у област концесија почне уводити ред, јер не треба заборавити да ова област представља огроман простор за развој РС и да би од концесија Српска могла имати милионску корист, а да у садашњој ситуацији нема ништа или скоро ништа.

Због тога је неопходно да се са онима који не могу да испуњавају преузете обавезе уговори раскидају како би се те, на неки начин "заробљене" локације ослободиле за нове, озбиљне инвеститоре. Онима који су заиста спремни да испуњавају своје обавезе, које можда нису били у стању испуњавати из неких објективних разлога, треба наћи начин да се помогне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана