Комшија Џаферовић

Дарко Грабовац

“Комшије, немојте живјети са спознајом да се ту, око вас, налазе скривене гробнице са тијелима невино убијених људи, а да ви шутите. Имајте на уму да док год њихове душе не нађу смирај, ни ви нећете бити мирни.”

Поручио је то са комеморације у Поточарима, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. Наравно, апел се односио на српско становништво са подручја Сребренице и не би било ништа поштеније и благонаклоније да ако неко нешто зна о мјестима гдје су посмртни остаци жртава рата открије гдје су.  Страдали и  њихови најмилији заслужују да нађу мир .

Стара народна пословица каже “погледај у Сунце, па у комшију”. Е па онда било би добро и да је комшија Џаферовић позвао све оне кољаче Насера Орића па и самог команданта 28. дивизије Армије БиХ да кажу гдје су бројна тијела убијених Срба са подручја Сребренице и Братунца, да апелује на њих да себи олакшају душу и пред Судом кажу како су клали српску нејач и жене... Ваљда и српске жртве које су бјесомучно убијане и њихови најмилији заслужују да нађу мир својих душа.

Било би добро да добри комшија Џаферовић осим што као папагај понавља флоскуле о НАТО-у и евроатлантским интеграцијама, нешто каже и о несталим Србима и борцима Војске Републике Српске са подручја Возуће и Озрена.

Можда комшо Џаферовић зна шта су радили припадници одреда “Ел муџахид” са 60 заробљених српских бораца... Како су тврдили својевремено посланици СНСД-а које у бојкотовали сједнице Представничког дома, Возућа и Озрен су му познат терен јер је тамо био актер ратних операција. Ако зна не би требало да ћути, да га то не тишти у души.  Али, не жели да проговори јер у дејтонској творевини само један народ има право на  жртве, само је он страдао а други су статистичка грешка. 

Није циљ ових редова, не дај Боже, да се злочин правда злочином јер све мајке једнако плачу за својим најмилијим, већ да јавност па и политичари у БиХ схвате да жртве једног народа нису важније од жртава другог или трећег коститутивног народа.  И добри “комшић” Џаферовић би морао да тако наступа...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана