Комшићеве отровне стријеле

Перица Пећанац
Комшићеве отровне стријеле

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић по ко зна који пут је одапео отровну стријелу нетолеранције и њему својственог политичког безобразлука.

Овај пут на мети нису били представници из Републике Српске, већ предсједници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, државници који су истакли да су Хрватска и Србија, као потписнице Дејтонског споразума, једногласне у ставу да БиХ треба да остане јединствена држава у којој се три народа морају договорити о уставним начелима на основу којих ће саградити функционалну државу, у којој ће бити обезбијеђена једнака права за сваког појединца.

Комшић је на таквом ставу "захвалио" ријечима да ће "БиХ остати јединствена без обзира шта мислили они", а Тадићу поручио да подржава "цјеловитост и суверенитет Србије без Косова".

То да Комшић подржава "цјеловитост и суверенитет Србије без Косова", за Србе у Републици Српској и Србији ништа није ново, али је непримјерено и недопустиво да Комшић као члан Предсједништва БиХ, институције која доноси одлуке по принципу консензуса, износи таква званична мишљења.

Сасвим је јасно да, типујући на још један мандат у фотељи члана Предсједништва, Комшић прави такав предизборни потез, очекујући још више бошњачких гласова на својој изборној адреси. Међутим, такве поруке може да даје својим пионима у Сарајеву, а никако предсједницима држава које су гарант Дејтонског споразума.

Комшићев потез, поред непоштовања институције коју представља и државника сусједних земаља, открива још једну чињеницу, а то је да се неће либити да искористи сва могућа средства како би остао на власти.

То му неће бити проблем, јер у Предсједништву БиХ има изврсног учитеља, бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића, који је показао сву своју "политичку раскошност" у случајевима попут Добровољачке улице и осуђеног ратног злочинца Илије Јуришића.

Најжалосније по Комшића у читавој причи је то што БиХ никада неће признати Косово, ма како год он желио и призивао!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана