Комшић

Жељка Домазет

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић почео је обрачун са СДП-ом, својом некадашњом партијом из које је иступио, а, по свему судећи, и предизборну кампању.

Након што га је његова некадашња странка директно оптужила за немар и кашњење буџета БиХ, па самим тим и угрожавање аранжмана са ММФ-ом, овај некадашњи СДП-овац најавио је да ће у помоћ позвати Уставни суд да утврди да ли је аранжман договорен како то закон и Устав БиХ налажу. Комшић је и без икаквог става Уставног суда закључио да је аранжман са овом финансијском међународном организацијом склопљен противуставно и противзаконито и да се грађани БиХ задужују без одлуке Предсједништва и Парламента БиХ.

У цијелој овој причи Жељко Комшић је заборавио једну битну ствар - на своју улогу у свему томе. Заборавио је да ниједанпут у протеклих седам година откако столује у Предсједништву није изашао пред посланике и највишу законодавну власт да брани буџет, документ који и сам предлаже. Заборавио је, такође, да ако већ сматра да се закључивање аранжмана са ММФ-ом не може реализовати без зеленог свјетла Предсједништва, треба да упозори преговараче са ММФ-ом да им је потребна одлука и сагласност и од њега као једног од тројице једнаких, а и самог Парламента БиХ.

Да иза Комшићеве најаве за апелацију не стоји стварна брига за народ и будуће генерације показује чињеница да аранжман са ММФ-ом није закључен тек од почетка приче о буџету за идућу годину него већ неколико година. Никада се Комшић раније није бавио питањима да ли је аранжман закључен у складу са законом и Уставом ове земље. Имајући у виду чињеницу да је ММФ као респектабилна међународна финансијска организација детаљно прије закључивања било каквог уговора о давању новца добро проучио да ли се то чини у складу са законима и Уставом ове земље, потпуно је јасно да је Комшићев потез имао сасвим другу намјеру од оне коју је најавио као тобожње позивање на Устав и законе.

Да иоле држи до Устава и закона ове земље, Комшић би већ раније схватио да међу Хрватима у БиХ нема готово никакву подршку и да је и сам на функцији седам година без икаквог легитимног упоришта међу народом чије интересе наводно заступа.

Очигледно је да је Комшић, покушавајући да у политици плови без машинерије СДП-а, увидио да је колона гласача која је заокруживала његово име потпуно смањена и сада покушава да игра на социјалну карту, тврдећи да се институције БиХ задужују без покрића у Уставу и закону. Када се све ово има у виду, сасвим је јасно да је Комшићева прича о уставности и законитости само покушај да се као политички мртвац наново вјештачки оживи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана