Комшић послије Комшића

Жељка Домазет

Да БиХ полако али сигурно поново улази у још турбулентније политичко надмудривање показује и најављена кандидатура лидера ДФ-а Жељка Комшића да ће се опет кандидовати за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Комшић који је ту функцију обављао узастопно у два мандата, пуних осам година први је званичник који је јавност обавијестио о кандидатури за ову изузетно важну позицију увјерен да ће и овога пута успјети да се домогне фотеље.

Да ће добити вјетар у леђа одмах му је поручио његов доскорашњи партијски колега и лидер СДП-а Нермин Никшић.

Немају ништа против тога да Комшић представља Хрвате у Предсједништву ни у СДА који су закочили усвајање измјена Изборног закона условљавајући то спровођењем одлуке "Сејдић и Финци" која је прије свега уставна, па тек потом изборна материја.

За Бошњаке очито Комшић и слични њему нису лоша опција јер је његова најзначајнија референца то што је "златни љиљан" а успутно зарад позиције Хрват.

Нико ни по Уставу а ни по Изборном закону Комшићу не може оспорити право на кандидатуру, али сасвим је сигурно да ће то додатно закомпликовати ионако замршене односе у овој земљи. Јер Комшић никада није имао подршку народа који је наводно представљао нити ће је, по свему судећи икада и имати.

Јасно је Бошњаци као најбројнији народ у БиХ покушавају полако али сигурно да прогурају "свог Хрвата" што је, такође је сасвим јасно, само прва степеница да на индиректан начин завладају цијелом БиХ јер би други корак био да и у име Срба бирају члана Предсједништва БиХ и делегате у Дому народа БиХ како то већ чине у Федерацији.

Већ наговјештавају и заговарају опцију да и Бошњаци и Хрвати могу да се кандидују за трочлано Предсједништво из Српске, а не смета им кажу ни да се и Срби из Федерације могу кандидовати за ту позицију иако одавно у Федерацији готово да и нема српског народа.

Врло је неизвјесно како ће се цијела прича са измјенама Изборног закона завршити и да ли ће се измјене усвојити, али сасвим је очито да ће политичких турбуленција у овој земљи до избора бити напретек. Не буде ли се коначно сјело за сто и договорила заштита конститутивних народа извјесно је да ће раздор и неповјерење преплавити БиХ у којој ће суживота бити све мање, а подметања и превара све више.

Подметања у којима ће један народ другоме бирати представнике сасвим је сигурно ову земљу ће још више разградити и на крају је одвести у распад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана