Комшић и остали

Свјетлана Шурлан

Уставни суд БиХ донио је одлуку о захтјеву бившег хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Комшић је затражио оцјену уставности одредби Устава РС и ФБиХ и Изборног закона БиХ, тврдећи да је избор предсједника и потпредсједника РС и ФБиХ дискриминирајући у односу на остале, односно оне који не припадају конститутивним народима у БиХ.

Као што се и очекивало, Уставни суд је утврдио да одредбе ентитетских устава о томе нису у складу с Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Занимљиво је да се Уставни суд опредијелио да уопште одлучује о овом Комшићевим захтјеву, док је и птицама на грани познато да је сам Устав БиХ супротан Европској конвенцији за заштиту људских права.

Управо због тога је БиХ већ годинама блокирана на путу ка Европској унији, а из разлога што нема сагласности међу странкама у ФБиХ да буде спроведена одлука Европског суда за људска права из Стразбура у случају "Сејдић и Финци".

Тако је сам Устав БиХ супротан европским вриједностима, те дискриминирајући, али то, ипак, није спријечило судије да са њим упоређују ентитетске уставе и доносе одлуке о њима.

Да није било потребе да се баве овим питањем, признали су и у самом Суду рекавши да неће укинути наведене одредбе Устава РС и ФБиХ, као ни Изборног закона БиХ.

Суд неће (иако би требало, да је о овом питању одлучивао с разлогом) наложити Парламенту БиХ, Народној скупштини РС и Парламенту ФБиХ да изврше усаглашавање одредби ентитетских устава док се не оконча постојећа неусклађеност Устава БиХ и Изборног закона са Европском конвенцијом.

Тиме су признали да је одлучивање по Комшићевом захтјеву било чисто да се испоштују одређени политички интереси.

Колико је Комшићу стало до људских права и слобода осталих, за које се кроз захтјеве Уставном суду бори, најбоље показује овоседмични циркус са формирањем власти ФБиХ и БиХ. Управо Комшићев кандидат за будућег министра у Влади ФБиХ прво је био припадник осталих, па је као припадник српског народа кандидован за министра, да би на крају уз подршку Предсједништва ДФ-а, којом руководи Комшић, поново постао остали.

Комшићеви принципи и право Уставног суда БиХ најбоља су слика стварног стања у БиХ, стања које се једино може назвати неодрживим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана