Комисије за ништа

Маријана Миљић Бјеловук
Комисије за ништа

Власти у БиХ када не желе нешто да се ријеши формирају комисију чији је посао као да предложи мјере за рјешавање горућих проблема. Тако одувијек. И нема назнака да ће та пракса бити промијењена. Нема воље за промјенама јер власт наставља још јачим темпом да формира којекакве комисије чији је посао - ништа.

Један од најсвјежијих примјера тих комисија јесте она коју је формирао Представнички дом парламента БиХ, а чији је задатак био да у року од 40 дана предложи мјере за побољшање положаја повратника у овој наопакој земљи.

И гле чуда, у том периоду успјели су да се састану само једном. Ни тада, на том састанку, тема нису били повратници, већ избор оног посланика који ће бити на челу комисије. Да од горег може бити горе, ни на том састанку није оформљено то радно тијело до краја па је и на идућем састанку у удобним фотељама био биран замјеник оног који је постављен на чело комисије. Вјероватно ће и на неком идућем састанчењу тема бити избор чланова те комисије. Дакле, бавиће се свим само неће оним са чиме би требало.

У међувремену ћемо вјероватно заокупљени сталном борбом са свакодневицом и заборавити да је иста комисија постојала, а на све ће заборавити и они који су је оформили. Можда се ипак сјете да је иста постајала онда када се поново потегне питање повратника у Парламенту БиХ.

Тада ће, што би наш народ рекао Јово наново, опет комисија полемисати ко ће бити на челу исте, ко ће бити замјеници, чланови... И тако ће проћи године, а повратници ће као и до сада бити препуштени сами себи.

Не мањка ни свађа ко ће бити у поменутим комисијама од посланика, а тим представама за народ само збуњују јавност и представљају се као да нешто раде.

Тешко се свим оним повратницима ако су се уопште и понадали да ће Парламент БиХ предложити рјешења за њихов бољи живот у овој назови држави. Од тога неће бити ништа, јер за њих власт не хаје као ни за тону других проблема у овој наопакој земљи. Ту су само да би се убрао који политички поен. Све се користи да би се подигле тензије и већ превише напаћени народ опет гурнуо у неке нове провалије. Политика је у овој земљи уништила све што се могло уништити. Када кажу да праве корак напријед нема сумње да ћемо се вратити пет-шест у назад.  

Проблема у једном и другом ентитету о питању повратничке популације понајвише стварају они који воде ову земљу. Слањем свако мало националистичких, али и других порука само стварају раздор међу народом. Најбоље би било да их уопште и не спомињу, јер тада би им сигурно било боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана