Комисије за нераднике

Маријана Миљић Бјеловук
Комисије за нераднике

Комисија за концесије БиХ само је један најбољи примјер непотребних институција у овој земљи, а за коју је мало грађана ове земље уопште и чуло.

Наравно, и они ријетки, који знају да та комисија постоји скоро двије деценије, познају је само по епитетима који су јој приписивани, а међу којима је на првом мјесту нерад. Међутим тај нерад грађане ове земље коштао је више од 18 милиона марака, од 2005. године, од када поменуто тијело на нивоу БиХ постоји.

Тај новац је ништа друго до бачен, а нема сумње да је могао бити утрошен у рјешавање крупних проблема који харају овом земљом. Али од тог нема ништа. Новац у БиХ не баца се само на Комисију за концесије, која се дефинитивно истиче међу нерадницима, већ и на десетине других, како комисија тако агенција, али и других институција које не служе ни зашта друго него само да потроше новац пореских обвезника. Новац немилице троше, а апсолутно ништа не раде. Неки и не долазе на посао. И то нико и не примијети.

Па колике су уопште шансе да се неко од службеника јави на телефонске позиве, како поменуте комисије за концесије, тако и на десетине других институција. Можда након 100. позива оних који траже неку информацију службеник задужен за слушалицу њу и подигне. Али велика је вјероватноћа да се ни након свих тих силних позива нико не јави.

И ако се јави, шансе да ћете добити тражене информације из прве равне су нули. Наравно сви они редом, од обичних службеника, до оних који воде те комисије троше позамашне своте новца пореских обвезника.

И нису криви они за то, они само користе те благодати ове земље, које им пружају они који воде земљу. Они су искључиви кривци што у земљи имамо та тијела која ништа не раде, а гутају милионе марака грађана.

Они подржавају њих. Па, недавно је у Парламенту БиХ постојала иницијатива да Комисија за концесије БиХ буде укинута и гле чуда, власт је рекла, нема од тога ништа. Па како, зашто? Требају нам. Ма, коме и чему требају, грађанима сигурно не, већ политичарима, који у истим тим силним агенцијама, комисијама и другим измишљеним институцијама ухљебљавају своје подобнике, односно оне који искључиво мисле исто онако као и они. За оне друге мјеста нема. И неће бити. Они који другачије мисле од политичара у овој земљи могу да се скрасе само далеко од надлежних нам силних институција, односно у Њемачкој, Аустрији, Словенији, гдје одлазе и гдје ће одлазити и даље.

Све док постоје институције типа Комисије за концесије БиХ и на десетине сличних, за чији нерад се издваја огромна сума новца и све док нико у БиХ не чини ништа да то промијени, не треба да се чудимо што нам је стање у земљи такво какво јесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана