Комисија за Сарајево

Жељка Домазет
Комисија за Сарајево

Комисија за испитивање истине о страдањима Срба у Сарајеву, коју је одлуком Уставног суда БиХ и Дома за људска права Влада Федерације БиХ била дужна да формира још прије пет година, према изјавама првог човјека те федералне институције, неће бити формирана у догледно вријеме.

Мујезиновић је умјесто своје обавезе цијелу ствар пребацио на Тужилаштво БиХ, тврдећи да све оно до чега су дошле федералне институције од 1992. године не треба да се понуди породицама убијених и несталих сарајевских Срба и да је та прича, што се ФБиХ и њених институција тиче завршена ствар.

С друге стране, високи представник Валентин Инцко позива све релевантне институције у ФБиХ да доставе податке које имају да би БиХ могла да се учврсти и изгради на истини, повјерењу и помирењу. Имајући у виду овај Инцков апел, не треба изгубити из вида чињеницу да се његов бивши колега Педи Ешдаун није зауставио на апелу, него је наложио Влади Републике Српске да формира комисију за Сребреницу и да до краја разјасни случај Aвде Палића. Дакле, ради истине, повјерења и помирења и високи представник који у џепу има бонска овлашћења морао би да дјелује агресивније и да се не заустави само на апелу.

С друге стране, Уставни суд који је још прије пет година донио одлуку да су институције ФБиХ дужне да доставе све податке које посједују о страдањима сарајевских Срба ни до данас се није запитао шта је са реализацијом одлуке коју је сам донио.

Није на то реаговао ни Високи судски и тужилачки савјет, па ни само Тужилаштво БиХ које би морало по слову принципа на коме дјелује и ради да покрене одговорност према свима онима који не поштују одлуке највиших институција у овој држави.

Тим за координацију и истраживање ратних злочина и тражење несталих Републике Српске са своје стране најављује да ће истрајати на захтјеву да се комисија за испитивање страдања Срба током протеклог рата у Сарајеву формира, а породице које годинама чекају и траже одговоре на све што се дешавало у Сарајеву најављују да ће организовати протесте пред федералном Владом. Ко ће у цијелом овом процесу имати више нерава и стрпљења, остаје да се види.

Једно је сасвим јасно. Не буде ли се на крају дошло до истине о свему што се у Сарајеву током рата дешавало и не буде ли се нашао одговор на који начин и гдје је побијено више хиљада сарајевских Срба и због чега их је око 150.000 напустило овај град, БиХ ни у ком случају неће моћи да рачуна на просперитетну будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана