Комисија за махинације

Горан Маунага

Међународна комисија за нестале особе превазишла је сав свој досадашњи сумњиви рад доносећи једнострану одлуку да из БиХ у Хаг измјести ДНК лабораторију, а поготово одлуком да преко границе изнесе и свих 80.000 биолошких узорака, мимо закона и без икаквог одобрења надлежних институција и породица којима ти узорци припадају.

 

Тако је досадашњи спорни начин рада те институције, чији представници су у БиХ имали привилегије, али не и одговорност, дошао на наплату институцијама БиХ које и сносе одговорност за тај повлашћени положај ИЦМП-а.

Јер та комисија, која се самопрогласила међународном, све вријеме имала је подршку институција БиХ, поред осталог, и кад је у питању био монопол у ДНК анализи тако да се никако није могло десити да Тужилаштво БиХ наложи да та анализа буде рађена у бањалучкој лабораторији.  

Тек сада, када су представници ИЦМП-а по инерцији наставили да се као и до сад понашају бахато износећи без питања и консултација с било ким ДНК лабораторију, биолошке и генетске узорке те личне податке чланова породица несталих, створен је велики проблем који је иницирао оштре закључке Савјета министара.

И још горе - иако је Савјет министара позвао ИЦМП да обустави све активности у вези с тим, у том отуђеном центру моћи на то се нису ни осврнули, него су наставили спровођење донесене једностране одлуке.

Нетачна и лицемјерна је тврдња представника ИЦМП-а да та комисија има право на премјештање организације у Хаг и успут, је ли, свих биолошких узорака, а да је разлог за то мали број узорака поднесених у посљедњих 18 мјесеци.

Изговор за то је и увођење новог система технологије, као и тврдња да је измјештање у Хаг био услов донатора те технологије.

Да ИЦМП покушава да из БиХ изађе бар привидно чист, што је немогуће, доказ је настојање самоискључења из оснивачке структуре Института за нестале особе. Али у ИЦМП-у и то раде мимо закона и међународног Споразума о преузимању улоге суоснивача. Тај споразум настао је уз сагласност ентитета, па само ентитети и могу да дају сагласност за излазак ИЦМП-а. Ескивирање и те процедуре само је још један прилог мозаику ИЦМП-ијевих незаконитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана