Коментар дана

Жељка Домазет
Коментар дана

Колико је БиХ већ шеснаест година под дебелим протекторатом и диригентском палицом OHR-а и међународне заједнице функционисала најбоље говоре свакодневни скандали који се дешавају у њеним институцијама.

Они који се наводно залажу за одрживост и цјеловитост ове земље, непрекидно и у свакој прилици користе институције БиХ да наново призову диригентске палице високог представника, других међународних институција и амбасада да им доносе законе, да смјењују оне који им нису по вољи и да раде посао умјесто њих.

Скандал Дениса Бећировића који је злоупотријебио конференцију за новинаре и посјету Мевлута Чавушоглуа призивајући интервенцију међународне заједнице и Тужилаштва БиХ да процесуира предсједника Републике Српске Милорада Додика тврдећи да он "угрожава територијални интегритет БиХ", те потом писмо и вапај предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо да високи представник и Aмбасада СAД треба да доносе законе, нису ништа друго до удар на БиХ.

Чавушоглу је на европски начин, за разлику од јуноше Бећировића који тражи интервенцију високог представника и OHR-а за излаз из тренутне ситуације у БиХ, позвао све политичаре у БиХ да на начин како то Додик заговара, траже компромис и конструктивна рјешења јер је то њихов задатак.

Како је Бећировић добио шамар пред јавношћу БиХ, прва дама Суда БиХ кријући се дебело од оних којима би требало да поднесе извјештаје зашто не дозвољава да се предмети ратних злочина који годинама стоје у ладицама Тужилаштва БиХ и о којима она и њени пулени одлучују да ли ће се пренијети на ентитетске судове, сада би наново да јој високи представник и ине амбасаде дозволе да у случају одласка веселог Валентина Инцка диригентску палицу о свему у правосуђу и Стратегији за процесуирање ратних злочина у БиХ води и даље она.

Како је високи представник устоличио и њу и институцију на чијем је челу, буде ли се и даље понашала као до сада са столицом која се високом представнику дебело дрма, могла би поћи и она и институција.

Заборавила је Кресо да би дебела и непристрасна расправа о раду институције на чијем је челу могла да сруши и уздрма ову кућу која је подигнута у логору гдје су мучени и убијани бошњачки неистомишљеници.

Могла би Кресо више да се позабави чињеницом како у судницама гдје треба да се апотекарски мјери и пресуђује, отворено пријете којекакви типови нових обичаја, говорећи како не поштују закон ни државу. О томе Кресо не води рачуна и таквима не изриче казне. Таквим стварима би у свакој нормалној земљи требало да се бави први човјек суда умјесто да троши вријеме на којекаква писанија и интервенционизам. Скандал мајстори попут Бећировића и Кресо сигурно неће допринијети изградњи БиХ него њеном распаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана