Коментар дана

Свјетлана Тадић
Коментар дана

Како данас гледа Европска унија на Републику Српску и Србију питање је које се ове седмице повлачи на територији ове двије земље, али и шире.

Министри иностраних послова земаља чланица ЕУ расправљали су у понедјељак и о једној и о другој земљи, изнијели своје закључке, те оставили да коначну одлуку донесе Савјет ЕУ који засједа у петак.

Однос ЕУ према Србима је на прекретници, а потврђују то и двије чињенице. Прва је да је дошло до озбиљних сукоба мишљења међу земљама ЕУ о томе да ли ће се Србији дозволити кандидатски статус, једино противљење још само изражавају Њемачка и Aустрија.

Чак и оне нису експлицитно против кандидатског статуса, него више за "привремени статус".

Тако се први пут у Бриселу није чуо јак глас о непожељности Срба у заједници европских држава.

С друге стране је БиХ, о којој се такође у европској престоници политике расправљало у понедјељак. И у овој расправи чули су се ставови који до сада нису на глас изговарани, а камоли званично саопштени.

Aли овај пут је другачије, ставови које је Српска заступала и за које се посљедњу деценију борила, коначно су постали и европски.

Тако се од европских министара чуло да очекују да високи представник ускоро оде из БиХ. Да се ослаби, измјести, шта год, само да није у БиХ.

Закључили су министри ЕУ оно што је Српска већ давно говорила, а то је да је мандат OHR-а већ давно требало да буде угашен.

Сада је и Европска унија закључила да се њихове, односно надлежности специјалног представника ЕУ у БиХ Питера Соренсена "преклапају" са надлежностима високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка. Тако се према њиховом нахођењу треба извршити "реконфигурација" канцеларије OHR-а.

Остаје да се види још само одлука која нас чека у петак, али по ставу послије састанка министара иностраних послова, да се наслутити да ће Србија добити кандидатски статус, а БиХ, односно Српска одлуку о судбини OHR-а.

Како год било, јасно је да се глас српског народа са Балкана данас чује јаче, боље и јасније у Европској унији.

Било је и крајње вријеме, јер то је једино чему су све структуре власти, и у Републици Српској, али и у Србији, посљедњу деценију хитале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана