Коментар дана

Ведрана Кулага Симић

Министарства, агенције, канцеларије, дирекције, институти и друге институције на нивоу БиХ с годинама су постале праве бање за многе страначке узданице и симпатизере јер су, осим добрих радних мјеста, наишли и на отворена врата која воде ка добрим хонорарима.

Тешко да постоји особа која може набројати све комисије и радне групе, а активне у овом моменту, на том нивоу власти, а које су добиле мандат да ставе тачку на одређене проблеме и неријешена питања. Уз тај мандат, наравно, иде и новац. И то доста новца.

Десетине милиона марака у протеклим годинама завршиле су у џеповима разних службеника, посланика, савјетника који су добили своја мјеста у комисијама, одборима и радним групама, а својим радом нису заслужили ни марке.

Безброј разних комисија и осталих сличних тијела мандат је завршило без резултата, неки су се усагласили да је потребно “наставити даљи рад и предузимати потребне мјере и радње у циљу побољшања стања на терену”, а тек је занемарљив број заправо и одрадио повјерени посао у задатим роковима.

Заједничко за те три групе је то што су награђени. Додуше, неки за рад, а други за нерад. И тако је пустошење буџета, са само те ставке предвиђене за рад у одборима и комисијама, трајало годинама. Уз критике, али без одјека.

Надлежни су мало попустили тек прије непуне три године и одлучили да направе резове. Усвојен је приједлог да накнаде буду исплаћиване само оним члановима који на тај “додатни” посао иду послије радног времена.

Тим потезом оставили су у буџету нешто више од милион КМ у односу на раније године, када се дијелило и шаком и капом, што је дефинитивно заштитни знак тог нивоа власти у овој и оваквој БиХ у којој је, са друге стране, већина становника на или испод границе сиромаштва.

За њих је 1,75 милиона марака, колико је лани исплаћено на име накнада по основу чланства у одборима и комисијама те другим “помоћним” тијелима, немогућа, непостојећа бројка.

Искеширани новац можда и не би био толико споран да они који су добили домаћу задаћу посао и ураде. Али, то није тако у већини случајева. Част изузецима који улажу свој максимум да знање уграде у одлуке које могу да погурају напријед ову земљу наспрам онима који у старту добију све, а на крају то не  оправдају.

У народу се често каже да, када неко жели да нешто остане неријешено или да епилог пролонгира на неко вријеме, у том случају формира радну групу или комисију. Доста истине има у тој реченици, али и узалуд бачених пара за једну сиромашну земљу каква је БиХ. Или каквом се представља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана