Коментар дана

Маријана Миљић Бјеловук

Највећи порески дужници у Српској из мјесеца у мјесец увећавају дуг. И такве прогнозе, судећи према свему, биће настављене и идућих мјесеци. Нико не ради ништа да би то бујање дугова према Пореској управи РС зауставио или пак ублажио да иде споријим темпом.

Трон међу десет највећих дужника, који дугују новац за порезе и доприносе, тренутно држи Универзитетски клинички центар Бањалука, који је са те позиције скинуо "Бирач" из Зворника. Табела у односу на март није се много мијењала. Ту су скоро сви исти. Само мало изротирани.

Новина је болница "Свети апостол Лука" из Добоја, која у марту уопште није била међу првих десет, а сада је заузела чак шесту позицију са дугом од 11,37 милиона КМ. Придружио им се и "Унис" из Дервенте на зачељу колоне са обавезама према РС тешким 9,76 милиона.

Са листе су испале "Жељезнице РС" и Спортско-фудбалско предузеће "Борац" који су у марту РС били дужни 10,87 милиона, односно 10,93 милиона КМ. Те обавезе су се знатно истопиле у протекла четири мјесеца јер су свели износ дуга  на 4,85 милиона, односно 1,82 милиона КМ.

Питање које поставља себи већина становника РС, јесте како су уопште надлежне институције допустиле, али и даље допуштају да порески обвезници гомилају дуговања? Зашто појединима гледају кроз прсте, док друге кажњавају и за најмањи пропуст и одступање у раду?

Јер главни кривац за све су управо надлежне институције које нису требале допустити да дуг досегне милион, а камоли више десетина милиона КМ. Највећа одговорност је на њима, па онда на челницима највећих дужника.

Управо због тога што поједини не раде свој посао тешко можемо очекивати да Српска наплати дуг за порезе и доприносе од стране предузећа, установа и других институција. Као и увијек, лоптица одговорности биће пребацивана само са једних на друге. И док та лоптица удара одговорне, буџет РС остаје без милиона КМ које би могли бити уложени у побољшање животног стандарда.

На, надлежним институцијама је да одлуче да ли ће и даље ту лоптицу пребацивати или коначно почети да раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана