Коментар дана: Уставне промјене

Сандра Милетић
Коментар дана: Уставне промјене

Европски суд за људска права у Стразбуру 22. децембра прошле године донио је пресуду у корист Јакоба Финција и Дерве Сејдића против БиХ због дискриминације мањинских народа у изборном процесу.

На основу те пресуде БиХ је дужна да направи измјене Устава, које се односе на избор чланова Предсједништва и делегата у Дому народа Парламента БиХ. С обзиром на то да је БиХ дужна да пресуду спроведе прије расписивања октобарских избора, Савјет министара донио је Aкциони план и формирао Радну групу која ће да предложи амандмане на Устав БиХ и утврди рокове до којих цијели посао треба да буде завршен.

Међутим, оно што се на први поглед чини као једноставан посао, у ствари показује сву подијељеност у БиХ и максималистичке захтјеве који долазе из ФБиХ.

Док представници РС наглашавају да се "случај Сејдић и Финци" може веома брзо ријешити тако што ће умјесто досадашњег начина избора члана Предсједништва БиХ (Србин из РС, а Бошњак и Хрват из ФБиХ) бити биран један члан из Српске и два из ФБиХ, с тим да не могу бити из истих конститутивних народа или осталих, у ФБиХ настоје да кроз овај посао провуку крупније промјене Устава. A које би, наравно, ишле њима у корист.

СДП је одмах саопштио да неће учествовати у раду Радне групе, док СДA предлаже да се усвоји априлски, односно бутмирски пакет. СБиХ сматра да би Предсједништво БиХ требало да броји четири члана. ХДЗ се, опет, залаже за избор чланова Предсједништва кроз Парламентарну скупштину БиХ.

Чланови радне групе Савјета министара и Парламента БиХ наново ће се састати 29. марта, да би до краја понудили приједлог Савјету министара на изјашњавање, како би се упутио Парламенту БиХ на усвајање. Aко БиХ до октобарских избора не усклади Устав и Изборни закон, постоји могућност да Савјет Европе изборне резултате прогласи нелегитимним и неважећим.

Једна од мјера у случају неспровођења пресуде могла би да буде и искључивање БиХ из чланства у Савјету Европе.

Српска је схватила да се одлука суда мора спровести и на томе ради, али то не значи да ће да дозволи да се кроз ово питање провуку нека питања која немају везе ни са пресудом, ни са људским правима. Јер, чињеница је да крупне промјене Устава од БиХ (мада ни сада није ријеч о безначајним измјенама) нико није тражио, а бројни међународни званичници више пута су наводили да није ни вријеме за крупне уставне промјене.

Aко БиХ не испуни своје обавезе, неко ће морати да преузме одговорност за то. A то неће бити РС јер је она свој дио посла урадила. И нико то не може да негира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана