Коментар дана: Тражење несталих

Сандра Милетић
Коментар дана: Тражење несталих

Да је тражење и идентификовање несталих особа у БиХ посао који је неоправдано спор и да су са њим повезане разне манипулације, нестручност, пропусти, погрешке, па и нечасне и криминалне радње, одавно се зна, а доказа за то има много.

Породице несталих бораца и војника из Републике Српске небројено су пута упозоравале на то да нема довољне заинтересованости ни ангажмана надлежних на тражењу несталих Срба.

Даље, чињеница је да више од 3.000 тијела стоји неидентификовано и да би, ако се настави оваквим темпом радити, процес тражења и идентификовања несталих могао потрајати још сљедећих 50 година, за шта ће, према оцјенама стручњака, бити потребно чак 200 милиона марака.

Да пропуста има показује и то да од 14 тијела, која је ексхумирало бањолучко одјељење Института за нестале БиХ у 2009. години, у девет врећа биле су животињске кости.

Посебни су случајеви они попут "случаја Aвдо Палић". Резултати ДНК анализе, која је обављена почетком августа 2009. године, потврдили су да је тијело Палића ексхумирано још 2001. године из гробнице у Враголовима код Рогатице. Прије тога, Српска је годинама била изложена оптужбама да скрива његово тијело. Што је најгоре у цијелој тој причи, још нико ништа учинио да би били процесуирани одговорни за скривање његовог тијела и манипулације у вези са тим случајем. Уз то се треба запитати колико је још "случаја Палић".

Стручњак за тражење несталих и аутор књиге "Сјај и биједа ексхумација Јасмин Одобашић наглашава да је профитерство над костима мртвих одавно узело маха, те да се процес идентификација несталих намјерно одуговлачи због новца који је у оптицају".

Закључак цијеле ове приче сасвим је јасан. Некоме очигледно, из личних или политичких интереса, није стало до тога да се тај процес заврши, односно стало им је да се одуговлачи што је дуже могуће. Или је једноставно ријеч о нечијој неспособности да тај посао приведе крају. На та је питања тешко одговорити.

Оно што се зна је то да је најтеже је у свему овоме породицама несталих које већ 15 година трагају за својим најмилијим, а сада ваљда треба да чекају још 20, 30 или чак 50 година да их сахране.

То у сваком случају не смије да се дозволи и овај посао мора да се приведе крају што је брже могуће. A они који су одговорни за пропусте и махинације треба да буду кажњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана