Шта се иза брда ваља

Вељко Зељковић
Шта се иза брда ваља

За четврт вијека забиљежен је импресиван скок цијена сребра од чак 575 одсто.

Једна унца овог племенитог метала почетком миленијума коштала је око четири долара, док данас вриједи око 27. Онај ко је тада уложио рецимо 1.000 евра, данас би имао чак 5.750 евра више. 

Овај раст цијена сребра, али и злата, а који је посебно видљив посљедњих неколико мјесеци, најбољи је показатељ да инвеститори имају велики страх шта ће бити сутра, тражећи неке сигурније луке у којима би сачували вриједност свог новца. 

Злато се до сада сматрало најбољом заштитом од инфлације, а сребро, ако се гледа у глобалу, сигурном луком за инвеститоре. 

Експерти упозоравају да најновија дешавања указују да нису тачне тврдње оних који су говорили да ће криза бити брзо брзо и лако побијеђена, јер готово сви финансијски показатељи, ма како понекад били ушминкани, ипак указују да ће инфлација поново показати своје зубе, а што ће онда и одгодити неко значајније смањење каматних стопа, које су на историјском максимуму. 

Да би се можда могла поновити велика глобална криза, слична оној из седамдесетих, очекују и чланице БРИКС-а, наводећи да је један такав сценарио изгледан због неразумних одлука појединих западних политичара и челника централних банака те прекомјерног штампања долара од стране ФЕД-а који ради попут драгстора, од нула до 24. 

Све је више инвеститора који бјеже од америчких обвезница као ђаво од крста, улажући свој новац у друге дијелове свијета, а оно са чим се САД још суочавају, а што би у некој будућности могло срушити ову империјалну силу, јесте и то што је све више држава које престају да користе долар као платежно средство. 

У преводу, огромне количине новца би у неком тренутку могле да буду враћене у САД, претварајући долар у безвриједни комад папира. 

А ради се о до сада најуноснијем америчком производу, на ком је Америка у протеклих неколико деценија успјела изградити своју моћ. Сада би им се то могло вратити попут бумеранга. 

Свјесни су тога и у Вашингтону те се чак припрема закон да се казне и санкционишу све оне земље које се одрекну долара. 

Да ствари не иду у добром правцу и што се тиче неких других ствари - недавно је упозорио и амерички милијардер Бари Стернлихт, дајући злослутно предвиђање о америчким регионалним банкама због евентуалне кризе некретнина. 

Према његовом мишљењу америчке регионалне и локалне банке ускоро би се могле наћи на великом удару јер неће више моћи поднијети превелики терет високих камата и инфлације. 

Како је истакао, више од 4.000 америчких регионалних банака послује широм САД, од којих многе већ немају довољно новца да подмире велике губитке по кредитима због дугова за некретнине.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана