Коментар дана: Од PIC-а до PIC-а

Мирослав Фиилиповић
Коментар дана: Од PIC-а до PIC-а

У БиХ је већ утврђено правило да, уочи сваке сједнице политичких директора Савјета за примјену мира у БиХ (PIC), дође до усијања политичке сцене – "кризе", "застоја у спровођењу реформи", "обнове тензија", учесталих међународних расправа експерата за Балкан о стању и проблемима у земљи...

И тако, традиционално, БиХ животари од PIC-а до PIC-а. У паузама између тих сједница, само накратко, као сунчев зрак усред периода киша и поплава, изненада исплива могућност домаћег политичког договора и компромиса, укидања виза, испуњавања услова за транзицију OHR-а, напретка на путу ка Европској унији. Стигну чак и похвале званичног Брисела.

Међутим, готово преко ноћи, све се промијени нагоре и прича поново врати у деведесете. Поново буде створена криза, амерички експерти за Балкан констатују да земља иде у кривом смјеру и да је чак могућа обнова сукоба.

То, по аутоматизму, охрабри бошњачке политичаре, који одмах прекидају све разговоре са политичарима из Српске и зову у помоћ Европу, Aмерику, Aзију, Aустралију... да "зауставе антидејтонско дјеловање мањег ентитета". OHR се у тим тренуцима мудро оглашава и Бриселу поручује: "Дошло је до застоја у спровођењу реформи и националистичке реторике."

Од европске приче, развоја владавине права и демократије и   трансформације OHR-а, земља, за само пар дана, буде уведена у ситуацију у којој се поништавају закључци највиших законодавних институција, смјењују политички службеници без доказа и истраге домаћих служби, најоштрије санкционише политички став... Све то се, гле чуда, опет деси пред сједницу PIC-а.

Па се, опет, изненада, појави нада у изјави високог представника Валентина Инцка, дан-два прије PIC-а, да би визе грађанима БиХ могле да буду укинуте 1. јула сљедеће године и да је постигнут одређени напредак. И да се свим силама, истински, бори за гашење Канцеларије на чијем је челу.

И данашњу сједницу PIC-а дочекасмо са ставом лидера СДA Сулејмана Тихића да до укидања OHR-а "не треба доћи док не буде завршена уставна реформа, јер у супротном може доћи и до сукоба". Прије тога, какве ли случајности, Тихићев недолазак на састанке са лидерима СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорадом Додиком и Драганом Човићем, портпарол OHR-а оцијенио је "храброшћу и политичком мудрошћу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана