Коментар дана: Инцков удар

Жељка Добрић
Коментар дана: Инцков удар

Високи представник у БиХ Валентин Инцко уз свој редован извјештај Савјету безбједности УН о стању у БиХ први пут је упутио и специјални извјештај који се односи на Републику Српску и закључке Народне скупштине РС о референдуму. Извјештај којим је прекршена пракса дугогодишњег реферисања високих представника менторима у Њујорку више подсјећа на оптужницу против Републике Српске него на дипломатски акт.

Инцко је свој удар на Српску оправдао ријечима да је на то "приморан због озбиљности кризе коју су изазвали потези дијела руководства РС", те да је његова дужност да упозори чланове Савјета безбједности на "озбиљно угрожавање Дејтонског споразума".

Колико је лицемјеран Инцко је управо показао тим анексом, којим за све лоше у БиХ критикује РС. Он тврди да, ако се Савјет безбједности и међународна заједница не позабаве Српском "постоји стварна опасност од будућих настојања подјеле земље и њених народа, што би имало шире политичке и безбједносне посљедице у региону".

Занимљиво би било да је Инцко написао и шта се догодило кад је суспендовао одлуку Централне изборне комисије БиХ и извршио директан удар на институције. Тиме је Инцко погазио и Устав и законе и аминовао незаконито формирану власт, коју су уз подршку међународне заједнице склепали Златко Лагумџија и његови "платформаши". Инцко не пише и да је на најгрубљи начин погазио изборну вољу Хрвата, чије је легитимне представнике заједно са Лагумџијом избацио из власти.

Зато Инцко износи невјероватне тврдње да "одлука о референдуму у РС представља најгрубље кршење Дејтонског споразума у посљедњих 15 година" и да "Српска руши уставни поредак БиХ".

Правни поредак је срушио управо високи представник када је наметнуо Закон о Суду и Тужилаштву БиХ, али је то изгледа Инцко напрасно заборавио.

Кључно питање је зашто се међународна заједница тако снажно бори против референдума, а не жели да размисли о мотиву који је Српску довео у позицију да нема избора. Власт Српске посљедњих неколико година покушава да сједне за сто са федералним званичницима и уреди правосудне институције на нивоу БиХ тако да одговарају свима, а не само Бошњацима, али је и то испарило у заборав високог представника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана