Коментар дана: ДКП хаос

Мирослав Филиповић
Коментар дана: ДКП хаос

Хаос у дипломатско-конзуларно представничкој мрежи БиХ (ДКП) у свијету осликава стварно стање ове несрећне земље које је узроковано жељом и вољом Сарајева за бошњачком предоминацијом и ниподаштавањем свих других.

Принцип по којем функционише ова агресивна воља је да се на што више кључних позиција у бх. дипломатији постави што више Бошњака, чиме се најгрубље крше одлуке Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ о правичној националној заступљености у ДКП мрежи.

На челу ове машинерије су члан Предсједништва БиХ Харис Силајyић и његов партијски колега, министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај, којем институције не могу ништа.

Aлкалај годинама, (како тврде многи према Силајyићевим инструкцијама), крши споразум Предсједништва БиХ о равномјерној националној заступљености у ДКП мрежи.

Упорно одбија и да верификује документ о националној структури бх. дипломатије и већ пет мјесеци игнорише захтјев предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића да МИП БиХ сачини свеобухватну информацију о ДКП.

Тако су институције ове земље дошле у ситуацију да једноставно не знају ко и како БиХ представља у свијету, ко су људи у бх. дипломатији и како су дошли на те позиције, да се финансира њихов рад...

Међутим, познато је да дипломатијом ове земље вршљају сумњиви кадрови, партијски службеници, па чак и ратни обавјештајци, некадашњи припадници бошњачке обавјештајне службе AИД.

Осим тога, конзул БиХ у Истанбулу је Јусуф Пушина, бивши ратни министар полиције РБиХ, којег је правосуђе Србије осумњичило за ратни злочин над припадницима ЈНA у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Јорданац Јасин Раважде, који је под сумњивим околностима добио бх. држављанство, је амбасадор БиХ у Кувајту, иако је у безбједносним службама у БиХ третиран као сарадник "Aл-Каиде".

Бројни су примјери катастрофалног стања у МИП-у БиХ и бх. дипломатији које сигурно неће поправити најновија Aлкалајева иницијатива да у дипломатском представништву земље у Њујорку постави најближег члана породице. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана