Коме треба диплома

Драгана Орловић

Који факултет уписујеш? Остајеш ли овдје или идеш негдје вани на студије? Хоћеш ли моћи и како ћеш пронаћи посао када дипломираш?

То су само нека од питања која се мотају по глави готово сваког средњошколца када стигне пред крај ђачких дана.

Дио њих већ одавно по завршетку средње школе, (посебно када су медицинари у питању) креће одмах у потрагу за послом, док други, онај доста већи проценат, наставља даље школовање.

Посљедњи подаци Европске комисије показују да млади у овој земљи до радног мјеста лакше долазе са завршеном средњом школом него они који су имају завршен факултет.

Према резултатима овог истраживања, које је урађено у 37 европских земаља, са младима из БиХ у најгорем положају на тржишту рада нашли су се и млади из Србије и Румуније.

У ту неславну групу земаља у којима је боље имати диплому средње школе него завршен факултет сврстана је и Грчка, Хрватска, Кипар, Португалија и Румунија.

Поставља се питање - исплати ли се студирати и да ли су подаци овог истраживања, у ствари, антиреклама за све факултете. И чему онда служе факултетске дипломе? Да ли су стварно у праву они који кажу да им дипломе већином скупљају прашину док им се копије "шетају" од конкурса до конкурса?

Или је ово, ипак, само још један доказ да се на нашим просторима већ годинама креира лоша уписна политика, и то не само на факултетима, већ и у средњим школама.

Прије ће бити да је ово друго.

Хиперпродукција одређених кадрова годинама је код нас присутна и ни послије свих масовних анализа, дебата, дискусија и савјета врсних стручњака у академској заједници, али и цијелом систему образовања није спријечена.

Још се на појединим факултетима при креирању броја примљених студената искључиво воде жељама свршених средњошколаца, а не стварним потребама тржишта рада.

И све док буде тако не треба да се чудимо извјештајима са подацима да је лакше наћи посао са средњом школом, умјесто са завршеним факултетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана