Коме смета Зубац

Жељка Домазет

Да су очито неким крупним рибама засметале све истраге и рад Агенције за истраге и заштиту БиХ потврђује невиђена хајка која се од самог именовања па до данашњег дана проводи против директора SIPA, Горана Зупца.

Чињеница је да је ова агенција управо под диригентском палицом Зупца урадила највише посла и постигла завидне резултате којих се не би постидјеле ни много старије ни опремљеније агенције ове врсте у свијету. То што их Тужилаштво БиХ није никако могло пратити и што је почесто бацало клип у точкове на путу SIPA то је већ очита чињеница која је довела до анимозитета првог човјека Тужилаштва Горана Салиховића управо према Зупцу. Под његовом диригентском палицом је прекинута истрага против Шемсудина Мехмедовића, али је зато покренута против Зупца. Мехмедовић је након хапшења Салиховићевим потезом пуштен на слободу а предмет против њега пребачен на кантонални ниво и то управо у кантон у коме Мехмедовић ведри и облачи, док би Зупца ако икако може стрпао иза решетака. Управо је Салиховићу одмах на старту када је устоличен на функцију главног тужиоца засметала зграда SIPA која је како тврди као "Пентагон" док је она у којој је он неугледна и скучена. Тек толико о мјерилима рада и вриједности јер ваљда би требало да зна да институцију не чини зграда него људи који у њој раде.

Но како су многи Салиховићеви потези осујећени и како различитим смицалицама и подметањима није успио да заустави професионалност првог човјека SIPA кренуо је преко својих послушника попут тужиоца Мирослав Марковића, а овај преко замјеника министра безбједности Младена Ћавара да Зупцу онемогуће приступ тајним подацима и на тај начин обезглаве SIPA. Марковић који је у Тужилаштву познат као човјек који ниједну истрагу није довео до краја и Ћавар који се једино консултује са својим страначким шефом Златком Лагумџијом закували су нову ујдурму својствену само БиХ гдје се професионалност кажњава а којекакве смутње и смицалице награђују.

Земља у којој се професионализам санкционише, успјеси кажњавају а дилетантизам и непрофесионалност толеришу и награђују не може ни очекивати да се обрачуна са криминалом који јој је одавно постао епитет и саставни дио. Све док се не сасијече такав приступ БиХ сигурно неће направити никакав искорак него срљати у амбис док му не дотакне дно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана