Коме градимо

Ведрана Кулага Симић

Бројним општинама и градовима у РС посрећило се уназад неколико мјесеци да брже-боље подигну услове за живот и рад свих оних који још на тим адресама виде себе у ближој или даљој будућности.

Локалне заједнице добиле су значајну финансијски ињекцију од сусједне Србије, која је у два наврата укупно донирала око десет милиона евра за реализацију битних пројеката за њихов развој, а потом је услиједила расподјела новца од клириншког дуга Русије, који је ово поднебље чекало годинама.

Укупан пакет новчане помоћи премашује 50 милиона марака, а сада су на потезу локалне власти да, у складу са договором, усаглашене пројекте доведу до краја.

Из листе пројеката је видљиво да би бројни дотрајали објекти у општинама и градовима требало ускоро да освану у новом руху, почевши од школа, болница и домова, да ће у многима бити изграђене нове спортске дворане, поправљени путеви.

Одређени пројекти се већ реализују. Неки од њих ће, у знак захвалности за помоћ, носити назив “Србија” и “9. јануар”, али на крају крајева то можда и није важно колико је важно да се надлежни потруде да данас, сутра има ко да дође на овај или онај трг.

РС је, као и земље у окружењу, захватио талас одлазака људи који трбухом за крухом свакодневно пакују кофере и окрећу леђа огњишту или срединама гдје су провели дио живота. И то треба да брине све те да што прије пређу на јасне потезе да би сачували ово мало становништва под овим дијелом неба.

За сваку похвалу је што су локални челници одлучили да новац усмјере у свој развој и пруже боље услове за школовање и лијечење својих суграђана.

Јасно је да су многи школски објекти дотрајали, да дјеца на многим адресама немају неке основне ствари, а ситуација је слична и у болницима и домовима здравља широм Српске.

Сада је створена прилика да се стање подигне на виши ниво, да започети пројекти добију епилог, а нови камен-темељац. Пројекти вишемилионске вриједности су одобрени, а имајући у виду да је изборна година, по старом добром обичају ћемо се наслушати још доста о пројектима пред вратима. Али сваки од њих је, било да је предизборни или изборни, добар ако се заврши на добробит грађана.

Српској је потребан развој, а не масовна препуцавања из дана у дан и само у случају таквог епилога можемо рећи да су ови и сви будући пројекти успјешно реализовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана