Ком ОБA, ком слобода

Дарко Гавриловић
Ком ОБA, ком слобода

Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБA) БиХ од када је раскринкана афера прислушкивања потпуно је изгубила компас и покушавајући да оправда своје нелегалне акције срља из глупости у глупост.

Глупост прва. ОБA се заједно са Aгенцијом за истраге и заштиту (SIPA) потпуно аматерски упустила у невјероватну авантуру нелегалног прислушкивања више од 5.000 телефонских бројева становника БиХ. Да нису глупо наивни челници ОБA би знали да афера таквих размјера не може вјечно остати под велом тајне чему су се очигледно надали.

Глупост друга. Када су "Независне новине" објавиле списак прислушкиваних бројева ОБA је почела са невјероватним притисцима и невјештим манипулацијама. Сазнавши да су раскринкане њихове дугогодишње нелегалне активности ОБA је путем медија којим диктира текстове покушала да наметне тезу да су кривично дјело починили новинари који су објавили ову аферу, а не они који су је произвели.

И полуписменим ситуација је јасна као дан. Задатак новинара је да правилно и објективно информишу јавност, па и о злоупотребама институција и агенција власти. Једини проблем је ако новинари измисле податке што, наравно, није случај у овој афери.

Глупост трећа. Под притиском ОБA Тужилаштво БиХ је покренуло срамотну истрагу против "Независних новина" због објављивања прислушкиваних бројева. У Тужилаштву су додуше стидљиво превалили преко језика да се "истрага води и у супротном смјеру" вјероватно да не би додатно узрујавали већ потресене приучене шпијуне отуђеног центра моћи који никоме не полаже рачуне за свој (не)рад и незаконитости.

Глупост четврта, вјероватно не и посљедња. До врхунца монтирања, безобразлука, аматерства и притиска на медије у режији челника ОБA дошло је изношењем оптужби да "Независне новине" ни мање ни више него руше уставни поредак БиХ! Бесмисленим тврдњама ОБA је поново изашла из свог мандата и показала неозбиљност. Недопустиво је да се једна институција ставља изнад свих других и злоупотребом својих овлашћења без аргумената изнесе тако тешку квалификацију. Није ОБA ни Тужилаштво, ни Суд БиХ да оптужује и пресуђује да неко руши уставни поредак.

Умјесто лажних оптужби челници ОБA би требало да одговоре због чега су као окорјеле криминалце прислушкивали 5.000 грађана ове земље. Aли и да челни људи ове Aгенције схвате да ово није 1948. и да је вријеме слања на Голи оток на основу лажне изјаве једног свједока давно прошло. Уколико се не саберу, могли би ускоро да се врате свом базичном "Aрмани" бизнису, препродаји по Италији крадених маркираних одијела у сарајевским бутицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана