Колко кошта један рекет?

Горан Маунага
Колко кошта један рекет?

Мафијашки квазиновинари, познати дугогодишњи рекеташи, чланови познате новинарске криминалне хоботнице од којих нико нема ораха у џепу али зато има стотине хиљада "рекетираних" евра, уцјењивачи који су за ћутање о криминалу наплаћивали и по 20.000 евра, лажни истраживачи који за новац пљују по поштеним људима, а штите криминалце...

Тако би отприлике гласила најава прилога главног уредника емисије "60 минута" Федералне телевизије и већине његових новинара - истраживача, али само у случају кад се ради о некој квалитетној медијској кући, успјешном привредном предузећу или поштеном акционарском друштву. Против којих је све то наручено.

Као, на примјер, у случају када ХТ Еронет Мостар од њих наручи да криминализују супарничке "Бх. Телеком" и "Телеком Српске".

Ријеч је о најактуелнијем примјеру због кривичне пријаве о проневјери 100 милиона КМ у ХТ Мостар у којој се спомињу Бакир Хаџиомеровић, Сањин Бећирагић и Звонимир Јукић. Раније је било безброј сличних прилога у њиховој емисији, па наравно и оних који су се односили на медије, њихово функционисање и уреднике и новинаре запослене у њима.

Кажем, тако би гласила та најава у извођењу тих који себе називају новинарима истраживачима. Ја се ове најаве одричем, иако већ сада има мноштво доказа да је сасвим релевантна.

Aли док се све набројано судски не докаже, док не буде донесена правоснажна и извршна пресуда о људима који су осумњичени, немам ништа са њом. Па можда ни онда кад падне пресуда. Јер, најава са почетка овог коментара може се, и моћи ће се увијек приписати само индивидуама које немају везе са новинарством.

Зато не желим да имам икакве везе са том и сличним најавама и коментарима, а Хаџиомеровић и његова екипа, сигурно је, наставиће то да раде у истом "стилу". И то нарочито сада, када три полицијске агенције у три земље истражују размјере корупције и криминала у ХТ Еронету Мостар.

Толико о, сада већ некадашњој истини, да су новинари савјест друштва. Само је срећа што још увијек, ипак, нисмо сви исти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана