Колатерална штета

 Милијана Латиновић
Колатерална штета

По ко зна који пут домаћа привреда је колатерална штета лоше сарајевске политике. Најсвјежији примјер који потврђује ту чињеницу јесте вапај домаћих произвођача пелета који су дошли на ивицу опстанка и полако гасе погоне и распродају опрему. Другог избора немају.

На све њихове молбе и апеле, након што су подмирили домаће тржиште пелетом, одлазећи министри из ФБиХ у Савјету министара БиХ остали су глуви и нијеми и зауставили су сваки покушај да им се омогући да наставе извозити своју робу у Европу.

И није тај потез политичара у Сарајеву оштетио само произвођаче у Српској. У истим проблемима су и њихове колеге у другом ентитету које су такође колатерална штета политичких одлука.

И Влада Српске је послала иницијативу да забрана буде укинута, али договора о томе није било. И није ово први пут да домаћа индустрија и привреда испаштају због таквих потеза.

Иста ситуација била је и приликом оснивања “Отвореног Балкана”.

Ниједан бенефит који би та иницијатива, коју чине Србије, Сјеверна Македонија и Албанија, донијела становништву и привредницима није могао надјачати злураде коментаре и негирања која су долазила од стране политичара из ФБиХ.

Они су у тој иницијативи видјели само јачање Србије на Балкану. Све само не оно што заиста јесте, шанса више за привреду која је мала и којој се на тај начин отвара знатно веће тржиште, једноставнији и бржи проток робе, без чекања на границама, па чак и размјена радне снаге.

За све то наши привредници отали су ускраћени.

Крајње је вријеме да они који доносе одлуке у БиХ стану на лопту и бар једном општи ставе испред личног интереса. Има нешто важније од њихових функција и фотеља.

И није ни чудно што произвођачи пелета спремају тужбе против БиХ и бивших министара из ФБиХ у Савјету министара. Гуше се у проблемима, а све је могло бити другачије.

Било би добро када би ово остао посљедњи ружан примјер у којем је испаштала домаћа привреда, јер привреда је најважнији ресор сваке земље. Привреда је покретач сваке економије и основ сваког напретка и то треба да имају на уму сви они који на било који начин свјесно или несвјесно урушавају привреду и њене гране зарад неких јефтиних политичких поена. 

Жалосно је што нису тако ажурни када треба да заштите домаћу производњу и забране увоз којекаквог смрзнутог меса без рока трајања и других производа, који можда сутра у сендвичима буду сервирани и њиховој дјеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана