“Колатерал”

Вељко Зељковић
“Колатерал”

Рат у Украјини промијенио је све, стварајући на глобалном нивоу невиђени, али рекло би се и контролисани хаос. Поред тога што је изазвао велику енергетску кризу, довео је и до раста инфлације, коју, како ствари стоје, за сада не могу сузбити ни рестриктивне мјере централних банака.

Ове мјере ланчано утичу на све већу рецесију у еврозони и САД, због чега је све извјеснија и стагфлација - за државе “смртоносна” комбинација инфлације и рецесије. Средња класа полако нестаје, а незапосленост и задуженост расту. С друге стране велике нафтне, али и компаније које се баве производњом и продајом оружја, задовољно трљају руке, биљежећи приходе који су неколико пута већи од прошлогодишњих. Ту прије свега предњаче оне из САД, Велике Британије и Норвешке.

Рат је, међутим, довео и до тога да је ријеч демократија постала нешто што нема готово апсолутне везе с њеним изворним значењем. Баш као и ријечи право и правда, али је и “солидарности” дато једно сасвим другачије значење, које се граничи са мазохизмом према сопственом народу. Све је усмјерено на стварање неког новог свјетског поретка и цртања нових граница. Прије него што се заврши рат у Украјини, западне земље желе што прије поставити атлантичку жељезну завјесу према Русији. Жури им се, те су појачани притисци на балканске земље. Осмишљена је Европска политичка заједница, коју би поред земаља ЕУ требало да чине и балканске. Крајњи циљ - усклађивање спољних политика са оним рестриктивним бриселским.

У игру се све више укључује и Њемачка, која не жели пропустити овај хаос како би се стратешки боље позиционирала на овим нашим просторима. Дипломатска офанзива Берлина праћена је отвореним уцјенама и пријетњама упућеним на адресе Бањалуке и Београда. У Бундестагу се усвајају разне резолуције о БиХ које директно руше Дејтонски споразум, док се од Србије тражи да призна независност Косова, како би Путину и Русији избили као аргумент “косовски преседан”. А онда су запријетили и да ће увести визе за грађане Србије, јер она наводно заједно са Русијом води некакав хибридни рат против ЕУ. Према ријечима министарке иностраних послова Њемачке Аналене Бербок Русија би могла покушати да подијели запад користећи избјеглице и оптужила је Србију да пушта велики број миграната без виза. Сумрак разума. На други начин се не могу описати ријечи Бербокове. “Не производи” Србија мигранте и не “извози их”, већ су они нуспродукт управо досадашњих политика тог истог Запада. Баш као и у случају “косовског преседана и рата у Украјини. У тим њиховим играма увијек су “мали” највише страдали, постајући “колатерал”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана