Колапс привреде

Маријана Миљић Бјеловук

Стање привреде у Српској из године у годину све је теже и привредници се налазе на ивици саме пропасти, јер се њихови губици мјере милијардама марака.

О тужној слици привредника у Српској свједочи и податак да је акумулирани губитак у привреди лани износио 4,3 милијарде КМ и већи је за чак 30,3 одсто од акумулираног губитка годину раније.

Очигледно је да је економска криза у прошлој години докрајчила ионако крхку привреду Српске, која, сада већ извјесно, у скорије вријеме неће “стати на ноге” и показати прве знаке опоравка.

Превелика задуженост знак је да привредници не могу да отплаћују своје кредите, јер одобравајући репрограме и додајући нове камате привредници улазе само у “зачарани круг” дуговања, из којег се не види излаз.

Према статистичким подацима, тоњење привреде настављено је и у овој години, јер је у прва четири мјесеца, први пут у посљедњих десет година, остварен пад индустријске производње од 3,7 одсто.

Међутим, у истом периоду остварена је и мања стопа извоза уз истовремени раст увоза, што је довело до смањења покривености спољнотрговинске размјене за седам одсто.

Очигледно је дошло “пет до 12” да се коначно предузму неке мјере, а сигурно је да је привреди потребна помоћ надлежних институција и Владе РС, јер је већ свима јасно да се са 4,3 милијарде марака акумулираног губитка многа предузећа налазе пред самом границом ликвидације.

Како привредницима тако и надлежним институцијама, али и самим радницима, јасно је да ће у Српској, уколико се настави овакав темпо, “катанац на врата” ставити и она предузећа која су колико-толико добро пословала.

То ће свакако повећати ионако превелик број незапослених.

Међутим колапс привреде могао би за собом свакако повући и негативне посљедице по банкарски сектор и јавну потрошњу.

Влада РС требало би што прије да донесе мјере и изгради системски оквир оправка привреде у Српској, јер једино на тај начин може се спријечити њено даље “потапање” и додатно акумулирање незапослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана