Кога слуша ОБА?

Жељка Домазет

Да са обавјештајно-безбједносним сектором у овој земљи није баш све како ваља показују и афере са наводним прислушкивањима, прво званичника Србије, а сада и Хрватске.

Да ли ОБА прислушкује или не прислушкује званичнике сусједних земаља, очигледно не зна ни министар безбједности ове земље, који у истом дану, у року од два сата, прво потврди да ОБА прислушкује званичнике Хрватске, а онда демантује сам себе.

У свакој озбиљној земљи обавјештајни сектор мора бити под будним оком парламентараца и не би смјело да се деси да буде без икаквог надзора и да ради по препорукама неких политичких партија или појединаца. Прислушкивање је и сувише озбиљна ствар да би се тиме бавило без икаквог надзора и контроле.

А код нас не само да се не зна ко кога прислушкује, него у ОБА директор и његова два замјеника не комуницирају једни са другима. Уз то је смијењен је предсједавајући комисије чији је задатак надзор над том агенцијом, а комисија, откако је остала "обезглављена" не ради никако.

Да је у овој земљи исувише јавашлука у обавјештајном сектору упозоравао је управо сада бивши предсједавајући Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Никола Шпирић.

Он је у више наврата упозоравао на паралелизам у обавјештајном сектору и да то може угрозити ионако крхке односе у овој земљи, као и односе БиХ са сусједима.

Не без разлога о томе шта ради ОБА према званичницима Хрватске расправља и Сабор Хрватске, а БиХ и њени званичници још не налазе за сходно да озбиљно расправе о томе да ли ОБА прекорачује своја овлашћења или не.

На нелегална прислушкивања упозорили су и високи званичници правосудних институција, али ни то није био разлог да се у овој земљи размотри и разјасни шта и како ОБА ради.

Не буде ли ова земља коначно рад институција, а у првом реду ОБА, свела у уставне и законске оквире, обавјештајни сектор ће и даље остати институција која ће реметити односе не само у овој земљи него и односе ове земље са сусједима. Све до тада бићемо у прилици да слушамо званичнике који изјавама демантују сами себе, што је најбољи доказ да никаквог реда у овој земљи нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана