Кога представља Бакир Изетбеговић

Горан Маунага

Изетбеговић обраћајући се, како је навео, "нашим пријатељима који се боре у Сирији" није изнио ставове ни већине самих Бошњака. Зато би му, умјесто функције коју има у БиХ, више пристајала функција државника неке од арапских земаља

Пошто је Бакир Изетбеговић на засједању Генералне скупштине УН у четвртак говорио у лично име износећи само своје, индивидуалне ставове о проблемима у арапском свијету спомињући БиХ само овлаш, не треба му, бар у овом коментару, ни спомињати функцију на којој се налази.

Слиједећи пут и дрско понашање Хариса Силајџића и Златка Лагумџије, Изетбеговић је на исти начин као и они наставио да крши Устав БиХ занемарујући начин функционисања Предсједништва БиХ, ниподаштавајући став представника народа у БиХ, поништавајући саму БиХ.

Ради се, чак, о томе да Изетбеговић обраћајући се, како је навео, "нашим пријатељима који се боре у Сирији" није изнио ставове ни већине самих Бошњака. Зато би му, умјесто функције коју има у БиХ, више пристајала функција државника неке од арапских земаља.

Тиме је он потврдио да је и претходни пут, почеком августа, кад је Лагумџији без сагласности Предсједништва дао инструкцију о гласању за резолуцију о Сирији, а овај је хитно пренио представнику БиХ при УН, заједно с Лагумџијом прекршио Устав.

Ова, још јача, потврда противуставног дјеловања снажан је доказ да таква БиХ не може и, уз такав однос највиших званичника заједничких институција, и не треба да постоји. 

Осим тога, Изетбеговић је говорио као да је БиХ арапска земља. Овдје треба поставити питање ко му је дао мандат за то и има ли он, заиста, подршку Aмерике, Европе, у том свом науму представљања БиХ као његовог личног калифата.

Не треба сумњати у то да Изетбеговић за такав свој радикализам и намјеру рушења БиХ као државе равноправних народа има пуну подршку Турске. Ради се о инструкцијама добијеним од те силе.

Aли тако груба злоупотреба повјерене му функције највише ће штетити самој БиХ. Није проблем да представници сва три конститутивна народа у БиХ почну са вођењем три паралелне спољне политике на начин Изетбеговићевог једностраног иступа, али у том случају треба да је јасно да су до тога довели искључиво Изетбеговић, Лагумџија, Силајџић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана