Кодекс понашања

Ведрана Кулага
Кодекс понашања

Измјене Кодекса понашања посланика и делегата у Парламенту БиХ, које са собом носе и казне за недолично понашање оних који тамо сједе, ускоро стижу у Парламентарну скупштину БиХ.

Парламентарци ће убудуће морати више да пазе на "језике" и манире. Наравно, под условом да не желе дио плате или паушала да оставе Парламенту.

Новчана казна, према новом, измијењеном кодексу, може се изрећи једнократно до 70 одсто мјесечног паушала парламентарцима који нису у радном односу, односно до десет одсто мјесечних примања онима који су стално запослени.

Иако до сада није било озбиљнијих и значајнијих прекршаја Кодекса понашања, додатна превентива није на одмет, посебно ако се зна колико адреналина може да произведе једно парламентарно засједање.

Да не би било забуне, Парламент и треба да буде мјесто на којем требају и морају да се чују различити, па и супротстављени ставови, јер на крају, томе и служи. Aли и они који су од народа добили повјерење да тамо сједе и да се у име тог истог народа изјашњавају, морају да имају и нека правила понашања. A, ако се њих не придржавају, и треба да буду кажњени.

Оштре расправе, дискусије и монолози од сада ће вјероватно бити много промишљенији, ако парламентарци над главом буду имали још један вид савјести - казну, и то од плате.

A јасно је да је то оно што већину највише боли.

Јасно је да још има оних који вјерују да је боље спријечити него лијечити, али се с друге стране поставља питање како то да посланички мандат сам по себи не значи и понашање према установљеним друштвеним нормама, кодексима понашања самог друштва и наравно, институције у којој се ради?

С обзиром на то да се у овој земљи ништа не подразумијева, па самим тим и лијепо понашање у одређеним ситуацијама и приликама, не чуди што се и доносе овакви кодекси.

Надајмо се зато да ће Дом народа Парламента БиХ на идућој сједници усвојити предложени извјештај о измјенама и допунама Кодекса понашања посланика и делегата, јер је Парламент БиХ, ипак, њена слика и прилика земље, а парламентарци битан дио цијеле слике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана