Коцкарски дуг

Маријана Миљић Бјеловук

Број оних којима се осмијехне срећа у кладионици или коцкарници, као и оних који су се обогатили на овим мјестима, веома је мали и може се набројати на прсте једне руке.

Лоша срећа кладионичара, непознавање спортске материје и жеља за експресним добитком доприносе томе да власници ових објеката пуне своје џепове.

Спортске кладионице и коцкарнице сваког дана убиру велике количине новца на "палим" тикетима, што их чини једним од најпрофитабилнијих сектора у Српској.

Да је тако, показују и подаци Пореске управе РС, гдје је наведено да су фирме које стоје иза кладионица и коцкарница лани пријавиле 1,67 милиона марака пореза на добит, а у истом је периоду пријављено и 7,39 милиона марака осталих пореза и доприноса.

Ипак, десет кладионица и коцкарница за порезе и доприносе дугују 424.484 марке.

Прво мјесто на неславној листи дуговања држи кладионица "Ам стар" из Бањалуке, која Српској дугује највише новца, односно 295.000 марака. Занимљиво је да два највећа дужника повезује заправо исти ланац кладионица, а "Ам спорт" је наставио да ради готово на свим локацијама на којима је раније пословао "Астра спорт бетс" док је задржао и већину запослених, инвентар, препознатљиву боју...

Сасвим је јасно да Српска врви од кладионица и аутомат-клубова који својом могућношћу брзе зараде "без мотике", маме углавном рањиве друштвене групе, каквих у вријеме економске кризе има највише.

На крају они су у минусу, а једини у плусу су вође и организатори ове врсте игара на срећу, који, сасвим је јасно, зарађују милионе, а дугују хиљаде.

Међутим, кривци нису ни они већ друштво у којем живимо, а које је дозволило да појединци не плаћају дажбине, те послују илегално и на тај се начин богате.

И птицама на грани одавно је постало јасно да треба једном стати у крај овој пракси, односно свим пореским обвезницима који не плаћају дажбине. Јер једино на тај начин престаће богаћење појединаца на илегалан начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана