Коцкање здрављем

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

Редовна вакцинација обезбјеђује дуготрајну заштиту која дјеци осигурава здрав и квалитетан живот, без заразних болести у дјетињству, без лежања у болницама и честих посјета љекарима.

Ту смо тврдњу безброј пута сви чули од различитих медицинских стручњака, нарочито родитељи мале дјеце приликом посјета педијатру. 

Такође, упркос бројним студијама које доказују значај вакцинације, али и чињеници да су вакцине током свог развоја прошле ригорозна тестирања и детаљне контроле, многи су изабрали да буду невјерне Томе. 

Под утицајем бапских прича и тврдњи квазистручњака да неке вакцине изазивају аутизам, поједини родитељи су одлучили да изрекну велико НЕ имунизацији, а велика већина њих је помјери за неколико мјесеци, па чак и година.  Највеће неповјерење је у ММР вакцину која се прима са навршених 12 мјесеци живота и управо је она та која се одгађа до момента док дјеца не проговоре, проходају и слично. 

У то вријеме се обично поклопи и полазак у вртић, што са собом повлачи честе прехладе и вирозе малишана па се имунизација непрестано одгађа. Тако у пракси знатан дио дјеце ММР вакцину, умјесто са годину, приме тек након што прославе трећи рођендан. То се потом прелијева и на ревакцину „пентаксим” која се по вакцинационом календару прима са 18 мјесеци.

Такав однос према вакцинама у Републици Српској, БиХ и цијелом региону изазвао је епидемију морбила и великог кашља, и то не једном него у више наврата. Протекле јесени и зиме велики кашаљ, који је био практично скоро искоријењен, вратио се на велика врата и букнуо у цијелом региону, а болест је, нажалост, однијела и неколико живота. 

Такође, према подацима Института за јавно здравство РС епидемија морбила је ове године пријављена у Бијељини, Бањалуци, Источном Сарајеву и Модричи и до сада је регистровано 308 случајева оболијевања од морбила. 

Струка тврди да је нередовна вакцинација главни окидач за буђење отписаних болести те да је због избјегавања вакцине, која постоји деценијама уназад, епидемија била сасвим очекивана.

Болести које су биле практично искоријењене поново су пријетња човјечанству јер је група људи одлучила да се коцка здрављем своје, али и туђе дјеце јер су невакцинисани малишани пријетња дјевојчицама и дјечацима који из оправданих разлога не смију примити вакцину. 

Република Српска је с таквима почела да се обрачунава путем инспектора који су за осам мјесеци ове године издали 57 прекршајних мјера родитељима који не дозвољавају да им дјеца буду вакцинисана. 

Борба с антиваксерима мора бити далеко опсежнија да би се битка добила, а највећа одговорност је на педијатрима који треба да уложе више труда и родитељима детаљније објасне све предности и значај имунизације.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана