Коцка је бачена

Данијела Бајић

Чувено “коцка је бачена” током прошле године се трансформисало у “коцка је аплоудована”. То најбоље знају власници кладионица који су, још прије пандемије, преусмјерили дио послова на онлајн платформу, надајући се да ће тако привући млађе генерације које су лијене да физички сврате и попуне тикет.

Добро, бар они старији који су информатички писмени или они који имају неког млађег да умјесто њих кликне тамо гдје треба.

Оно што је услиједило изненадило је и највеће оптимисте, опкладе на клик прихватили су објеручке и млади и стари, што показују и подаци Републичке управе за игре на срећу чији је приход од онлајн коцкања лани био већи за 7,5 милиона марака у односу на годину раније.

Тај тренд настављен је и ове године, када је приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара те пореза на добитке, током јануара и фебруара износио 11,16 милиона КМ, од чега се 4,6 милиона слило само од онлајн клађења.

Свеопшти страх од пандемије намеће се као логично објашњење за тотални преокрет ка окушавању среће на интернету.

Баш као што је мирис књиге неупоредив са скенираним Андрићем на таблету, тако ни клађење није исто кад у кладионици уз пиво чекаш да ти, за 500 КМ добитка, Реал одигра неријешено или кад исти тај шмек гањаш, а не проналазиш, на интернету.

Међутим, тај манифест против нових технологија би потписала само мањина скривена под плаштом највећих носталгичара.

Статистика власника кладионица каже да је онлајн клађење током короне постала “нова најбоља ствар” и све су прилике да ће у некој новој реалности, након што пандемија постане прошлост, тако и остати.

Велики ресурси су преусмјерени у виртуелни бизнис, па је тако спонзорисање на друштвеним мрежама, са “Инстаграм” инфлуенсеркама које рекламирају клађење, постао је један од главних начина комуникације и привлачења младих да отворе налоге и, уз кафу, код куће направе добитни тикет.

А за њега им новац легне на банковни рачун, не морају физички одлазити у кладионицу и, по старом добром неписаном правилу, почастити радницу која им је одштампала побједнички папирић. Уз такву врсту “уштеде”, клијенти се уопште не излажу корони.

Савршено, рекли би они који подржавају такав стил живота. Они други не могу да вјерују да у данашње вријеме и даље има оних који потроше плату на коцку, онлајн или физички. А има их, и то позамашан број.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана