Коалиција

Жељка Домазет

Раскол коалиције на нивоу БиХ, топ тема у бх. јавности и политици посљедњих дана и седмица, јуче је добила епилог.

Водили су се различити тајни и полутајни разговори и преговори, чуле различите приче о томе да ли СДA треба да остане у власти на нивоу БиХ или не. Било је чак и отварања кладионица међу љубитељима игара на срећу о томе да ли ће СДA бити избачена из власти и коалиције или не.

Сједница Дома народа на којој је изгласан буџет без гласова СДA покренула је цијели процес. Они који су се кладили на опцију избацивања СДA из власти већ могу трљати руке, јер је лидер СДП-а Златко Лагумџија покренуо иницијативу за смјену министара СДA из Савјета министара и пребацио лоптицу предсједавајућем Вјекославу Беванди. Беванда би цијелу ствар требало да заврши на терену и коначно покрене ствари са мртве тачке.

СДA је већ најавила да ће због смјене извући неке своје адуте да цијелу ствар закомпликује, али уколико буде воље и жеље да се процеси у БиХ покрену напријед, ова рашомонијада са СДA биће брзо завршена.

Сви коалициони партнери у шесторци јасни су да странке које чине коалицију не могу опозиционо дјеловати, те да они који не поштују договор треба џентлменски да се повуку. Како је лидер СДA Сулејман Тихић разапет између фракција и превирања у својој странци заборавио џентлменство, сада покушава из свега овога да извуче што више поена. Да ли ће у овој борби добити аутогол или  поене за локалне изборе видјећемо већ на јесен.

Но, било како било, чињеница је да неко ко је спреман цијелу БиХ држати у блокади само зарад гласова на изборима најбоље говори колико му је стало до БиХ, а колико до власти.

С друге стране, брзина оних који су преломили и донијели одлуку о расформирању читаве ствари, исто је тако у сврху дешавања на јесен.

Ко је губитник, а ко добитник у цијелој причи тешко је процијенити, а прави барометар биће дани који долазе. Једино је јасно, ствар на овоме није завршена, јер је јагма за фришко упражњене фотеље увелико започела, поготово јер их је мало, а потенцијалних кандидата који би да у њих засједну превише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана