Коалиција у коалицији

Горан Маунага

Изборна кампања још није како треба ни започела, а опозициони блок, под називом Савез за промјене, који је формиран у априлу уз помпезне најаве, у великим је проблемима.

Прво, једна од најбитнијих карика те коалиције, СНС, послије, како сматрају у тој странци, преваре коју је доживио њен лидер Хаџи Јован Митровић нелегалним кандидовањем Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ у име Савеза, у том опозиционом блоку само је формално.

Пошто Митровић на изборима неће подржати Иванића, без обзира на то шта о овјери његове кандидатуре одлучи Апелационо вијеће Суда БиХ и зато што ће одмах послије избора СНС наступати самостално, потпуно је јасно да је Митровићева освета Младену Босићу била адекватна Босићевој кандидатури Иванића.

Тиме је опозиционо бирачко тијело разједињено, а то није наивно, јер је чињеница да СНС у Српској има све више присталица.

Друго, у коалицији званој Савез за промјене формирана је коалиција "Борци за нову политику". Мање је важно то што четири странке које су је формирале још немају изграђену инфраструктуру, од чињенице да ће оне ипак имати своје кандидате за Народну скупштину РС и да, наравно, неће подржати изабранике Савеза.

Ту се не ради само о томе што је формирана коалиција у коалицији, него о томе да тај новоформирани блок по потреби ради за себе а, кад затреба, мало и за Савез.

Поједностављено, ријеч је искључиво о властитим, личним интересима шефова тих странака, који ће блок "Борци за нову политику", чим ојача Странка социјалне сигурности српских бораца као лидер тог блога, да одвоје од Савеза.

Ни у овом случају није занемариво, хотимично или ненамјерно разбијање јединства опозиционог бирачког тијела.

И треће, посебна прича су анимозитети, сукоби унутар појединих чланица Савеза, који су на јачини добили самим формирањем Савеза. Најбољи примјер за то је стање у ПДП-у, у којем снажна струја заговара рушење СДС-а с власти у општинама у РС.

Ситуацију у Савезу за промјене најбоље одсликавају у коалицији "Борци за нову политику", гдје тврде да им је политичка процјена да формирањем те коалиције "обухватају обесправљене борце, преварене раднике, опљачкане пензионере, изневјерену младост и понижене грађане РС, чије ће проблеме да ријеше". Јер тиме поручују да у Савезу, дакле, не обухватају ту популацију и да се неће бавити рјешавањем њихових проблема.

Колико далеко ће оваква опозиција стићи, видјећемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана