Ко види лице нинџе...

Вељко Зељковић
Ко види лице нинџе...

Ко види лице нинџе, умријеће у најстрашнијим мукама! Легендарна је ово реченица из филма “Како је пропао рокенрол”. Ова филмска фраза, нажалост, одомаћила се и код појединих бриселских и европских званичника. Нису обукли костим нинџе, али су се огрнули у плашт наводних демократа. Али та њихова кринка сваким даном постаје све провиднија.

И посљедњи примјер говори о томе. Иако је Мађарској, Словачкој и Чешкој након увођења санкција од стране Европске уније било омогућено да и даље из Русије, а преко Украјине увозе црно злато, у Кијеву су одлучили да заврну воду комшијама. Иако се очекивало да представници Европске комисије, а поготово након апела из Будимпеште и Братиславе да се реагује на овај потез Украјине, који на најдиректнији начин утиче на економије поменуте три земље, из Брисела је кратко поручено: нађите алтернативне изворе снабдијевања.   

Шта се иза свега крије? На овај начин се на најдиректнији начин кажњавају мађарске и словачке власти, те им се шаље јасна порука да се неће дозволити никакво једнострано и самовољно искакање из ускотрачног и једносмјерног колосијека, односно изграђеног наратива. 

Виктор Орбан и Роберт Фицо се на овај начин кажњавају јер се залажу за прекид рата у Украјини, али и слања оружја Кијеву. Велики миниси су им и што би да размишљају својом главом и доносе одлуке које неће угрозити националне интересе њихових држава. Замјера им се и то што нису за ново и веће звецкање оружјем које би и поједине европске земље увукло у рат.

Једноставно, све што одудара од политике која је осмишљена и написана у Вашингтону, строго је кажњиво од стране модерних инквизитора са бриселском адресом пребивалишта. Већ се могу наслутити обриси свијета о којем је својевремено писао Џорџ Орвел.

Показало се још једном да Европска унија није више “европска”. Није ни никаква унија. Прерасла је у једну накарадну творевину у којој се покушава успоставити класични тоталитаризам.

Оваква диктаторска политика већ је изнутра уништила економије земаља чланица ЕУ, која је приликом оснивања била замишљена као заједница равноправних држава и која би требало да европским народима донесе мир и просперитет. Од тога данас није остало ништа. Филм “Како је пропао рокенрол” био је комедија. Филм који сада режирају разне Урсуле у копродукцији са америчким партнерима све ће бити - само не то. Биће то класична хамлетовска трагедија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана