Ко трчи изборни круг

Ведрана Кулага Симић

Љетне врућине наставиће се и у септембру, кажу метеоролози, а политички зналци упозоравају да ту није крај, да је пред нама и врела јесен.

Званична изборна кампања већ куца на вратима. Свега неколико дана дијели нас од изборне еуфорије, плаката, спотова и свега што долази у изборном пакету, а кандидати за челна мјеста и они за одборничке клупе полако спремају говоре и увјежбавају држање тијела.

У политичким партијама одавно трају припреме и кују се планови за што бољи изборни резултат, а кључна улога је на изабраним кандидатима за начелничке и одборничке фотеље који ће, као и увијек, настојати да се додворе бирачима и увјере их да су баш они ти који заслужују њихове гласове. Да су бољи од других и да само они могу да обезбиједе боље сутра локалним заједницама из којих долазе.

Политичке странке, као и ранијих година, велику наду полажу у већ афирмисана и добро знана имена из јавног живота, па и не треба да чуди чињеница да се на кандидатским листама налазе актуелни посланици, министри и општински одборници.

Трка за гласове бирача само што није почела. Остало је мало до првог звиждука који ће означити почетак изборне кампање, а то чекају многи. Како страначки лидери, тако и сви они који желе да понесу титуле градоначелника, начелника и одборника да би, надајмо се, учинили нешто ново, боље и корисније за све.

Кандидатске листе које је објавила надлежна изборна комисија показале су да своје мјесто под политичким небом траже бројни спортисти, глумци, као и професори и љекари.

То је нешто што не треба да нас чуди. Они су ту да кажу шта нуде, какву будућност мисле да могу да креирају, а на бирачима је да добро промисле прије него што пренесу своје опредјељење на гласачке листиће у октобру. Од тог потеза зависи много шта, а то знају и странке.

Бројна звучна, али и мање позната имена, вребају прилику да наставе или тек почну политички ангажман у општинама.

Ко ће стићи до циља биће познато касно у ноћ 7. октобра.

До тада листе и имена су позната, а имена ће ускоро добити и лица. Пред изабраним кандидатима за локалне функције је бурна кампања и грчевита борба за гласове, а на бирачима да добро отворе очи и ослушну сваку ријеч из њихових уста јер, ипак, од тога зависи и њихова четворогодишња будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана