Ко то пали Балкан?

Жељка Домазет

Мигрантска криза која је већ одавно захватила Европску унију, али и земље Европе које нису постале њене чланице у самом је старту показала да на Старом континенту нису спремни да се с њом суоче.

Најмоћнија земља Њемачка и њена челична леди Ангела Меркел прије неколико мјесеци су на сва звона позивале мигранте да дођу у Европску унију, али када је талас миграната кренуо, почели су да се граде зидови, ограде и поставља бодљикава жица. Меркелова је критиковала све земље "моћне уније" које су посезале за том опцијом, али без обзира на упозорења, настављена је изградња зидова и ограда.

Колоне миграната су пристизале, руте су одавно већ познате и чланице ЕУ су се пресабирале колико која од њих може да прими миграната у своје границе. Када су се пресабрали и поравнали своје капацитете, схватили су да проблем није тако безазлен и да би мигрантска криза могла довести чак и до распада ЕУ.

Сви европски званичници су констатовали да изградња зидова и ограда није европска вриједност, али када су околности довеле "цара до дувара", сви они почели су пилатовски да перу руке.

Прво су иста та Њемачка и Меркелова рекле да ће све азиланте са Балкана вратити из своје земље па и оне из БиХ, да би на крају, суочена са подјелама у властитој земљи у вези с тим да ли треба или не треба прихватити мигранте, моћна Меркелова казала да би мигрантска криза могла довести до рата на Балкану.

Сви они које је рат опекао на овим просторима и који добро познају прилике у региону, Европи и свијету упозоравају да је некоме извана стало до тога да дестабилизује Балкан и да би мала свађа могла довести до новог рата. Као што увијек бива, страдају они немоћни зарад интереса моћнијих и јачих. Буре барута је, како то и вишевјековно искуство говори, увијек некако било готово епитет Балкана и на овом простору су се укрштали интереси великих, а страдали немоћни и мали.

Стога, сви они који су бацили око на богатства земаља одакле су мигранти кренули ка просторима старе Европе требало би та богатства да врате онима од којих их отимају, а Европу, Европску унију и Балкан оставе на миру и да их не тјерају да граде зидове, мигранте да их руше, а Балкан да не држе као монету за поткусуривање.

Давно смо их на овим просторима прочитали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана