Ко руши БиХ

Вељко Зељковић

Француски предсједник Емануел Макрон назвао је средином прошле године БиХ “темпираном бомбом”. Иако су тада на њега представници бошњачке политичке елите осули дрвље и камење, испоставило се да је Макрон у праву.

И није морао бити видовит попут бабе Ванге, јер су БиХ годинама налази на трусном подручју, гдје се три националне тектонске плоче сударају, али и преплићу многи геополитички интереси. Највеће жариште је у Сарајеву, а главни покретач тих потреса је Бакир Изетбеговић, под чијом контролом се налазе неке од најзначајних институција у БиХ. Једна од њих је и Уставни суд БиХ, који већ годинама доноси штетне и погубне одлуке по Српску. Одлуке које директно задиру у суверенитет, који је Републици Српској дат Дејтонским споразумом.

Тај исти суд је недавно, а разматрајући једну од многобројних бошњачких апелација, одлучио да “подржави” пољопривредно земљиште у Српској. По истом принципу “сутра” би се могло десити исто и са шумским земљиштем или оним водним, које заједно са пољопривредним чини готово 60 одсто територије РС.

Када су се представници власти Српске успротивиле таквој одлуци, Изетбеговић је позвао ОХР и Тужилаштво БиХ да реагује и “казни” политичаре из Бањалуке. Ради се о рецепту који он и његова СДА користе годинама уназад.

Изазови кризу, сачекај реакцију друге стране, оптужи је за “рушење” БиХ и онда затражи кажњавање “непослушних”. Крајњи циљ ове политике је укидање ентитета и стварање републике БиХ. И то се више не крије.

Све док је тако суживот у БиХ полаком али и сигурном сваким даном постаје све неподношљивији. А поготово што је заговорницима такве политике ближи Иран од поменуте европске Француске.

Оваква екстремна идеологија довела је до тога да млади радије одлазе у Сирију на “привремени рад” него на студије на Сорбону.

Уосталом, да је тако, може се видјети и из недавне посјете Ирану бившег реиса-ул-улеме Исламске заједнице Мустафе Церића, гдје је присуствовао помену за убијеног генерала Касема Сулејманија. Ради се о особи које су поједине обавјештајне службе означиле као некога ко је припремао терористичке нападе у БиХ. Толико о томе ко руши БиХ и ко већ годинама прелази црвену линију! Макрон је то увидио. Ваљда ће и остатак демократске Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана